Újabb tíz év haladékot kapott a Windows XP

Vágólapra másolva!
A Microsoft ismét meghosszabbította a Windows XP élettartamát: az előtelepített Windows 7-es PC-k vásárlói akár 2020-ig visszaválthatnak a veterán operációs rendszerre, amit jelenleg még az üzleti felhasználók háromnegyede használ.
Vágólapra másolva!

A redmondi szoftvercég eredetileg csak a Windows 7 első szervizcsomagjának megjelentetéséig tette volna lehetővé a visszaállást XP-re, ami hamarosan elkészül. A cég szerint az újabb haladék megkönnyíti majd a korszerűbb operációs rendszerre való átállást azoknak a cégeknek, amelyek mindmáig ragaszkodnak a Windows XP-hez.

A Microsoft adatai szerint az üzleti felhasználók 74 százaléka használja az XP-t, ami annak köszönhető, hogy a gépparkjuk is régi - átlagosan 4,4 éves -, és jelentős költséget jelentene az új rendszerre való átállás.

A Windows 7 Ultimate-te előtelepített gépek felhasználói 2015, a Windows 7 Professional felhasználói pedig 2020 januárjáig vehetnek XP downgrade licencet az operációs rendszerhez. Az üzleti felhasználók kizárólag így használhatják tovább az új szoftvert régiként, miután XP-t önállóan már nem lehet vásárolni, de bármikor dönthetnek úgy, hogy visszaállnak rá, függetlenül attól, milyen régen vásárolták a PC-t, amin a Windows 7-et használják.

A majdnem tíz éves, 2001 októberében megjelent operációs rendszer a Windows Vista bukásának köszönhetően őrizte meg népszerűségét, és többször elhalasztották a forgalomból való kivonását. Az XP-t takarékos mininotebookok gyártóinak kérésére egészen 2009 januárjának végéig forgalmazták, noha a Microsoft előzőlet 2008. június 30-án vetett volna véget ennek.

A redmondi szoftvercég éppen akkor jelentette be az XP-s downgrade-opció meghosszabbítását, amikor a Windows XP SP2, vagyis a második szervizcsomaggal használt verzió támogatásának ideje lejárt. Június 12-től már csak az XP SP3 felhasználói kapnak frissítéseket, a tervek szerint 2014 áprilisáig.