Vágólapra másolva!
A Dél-afrikai Köztársaság egyik legmagasabb kitüntetésének odaítélésekor az afrikai ország kormányzati honlapján "faszfejnek" nevezték Joseph Blattert, a FIFA elnökét, írja a Guardian című angol lap internetes futballhírlevele, a The Fiver.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke április 27-én kapta meg az O.R. Tambo Bajtársiasság Rendje kitüntetést, ami az ország egyik legmagasabb rangú elismerése. Olyan politikusok és sportvezetők kapták meg korábban, mint Kofi Annan, volt ENSZ főtitkár, Marti Ahtisaari, az ENSZ boszniai főtárgyalója, Lennart Johannson, az UEFA korábbi elnöke vagy Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

Blatter a labdarúgásért kifejtett munkájáért, valamint a futball-vb Afrikában történő megrendezésének elősegítéséért kapta az elismerést.

Azonban a díszoklevél megszövegezésébe hiba csúszott, egy lelkes munkatárs ugyanis, feltehetően nem a megfelelő fórumon nézett utána a FIFA-elnök hivatalos adatainak.

Így történhetett, hogy a dél-afrikai kormányzati portálra kikerülő diplomán a Joseph Sepp Bellend Blatter megnevezés volt olvasható, amiben a "Sepp" a sportvezető általánosa használt beceneve, a "Bellend" viszont az angol szlengben makkot, illetve faszfejet jelent.

Időközben a hibát észlelték és javították a kormányzati portálon, azonban az interneten több helyen is megtalálható az eredeti kép a weboldalról.