Rosszul kezdődött a rekordesélyes részvénykibocsátás Kínában

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a kereskedés csütörtökön az Agricultural Bank of China (AgBank) részvényeivel, a kínai társaság tőzsdei megjelenése a gazdaságtörténet legnagyobb szabású részvénykibocsátása lehet.

Az állami mezőgazdasági bank elsőként a sanghaji tőzsdén jelent meg, a részvény csütörtökön 1,1 százalékkal erősödött, 2,70 jüanon zárt, ami gyenge belépőnek számít. A csalódást keltő bemutatkozást elemzők a kedvezőtlen világgazdasági helyzettel, a kínai gazdaság lassulása miatti aggodalmakkal és a kínai bankszektort övező bizonytalansággal magyarázták.

At AgBank az utolsó a vezető állami bankok négy nagynak nevezett csoportjában, amelyet eddig még nem vezettek be a tőzsdére. A társaság 22,1 milliárd dollár tőkét kíván gyűjteni, ami minden eddiginél több az úgynevezett elsődleges tőzsdei kibocsátások (IPO) történetében. A sanghaji tőzsde nem teljesen nyitott a külföldi befektetők előtt, pénteken azonban az AgBank papírja megjelenik a hongkongi börzén, ahol külföldiek is korlátozás nélkül kereskedhetnek, így pénteki hongkongi kereskedsétől függ a tranzakció sikere.