Vágólapra másolva!
Tizenegy hónapos kihagyás után csütörtökön, a finnországi Lappeenrantában győzelemmel tért vissza Caster Semenya, a dél-afrikaiak világbajnok futónője, akinek július 6-án adta vissza versenyzői engedélyét a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF). Semenyának az IAAF által elrendelt nemvizsgálat miatt kellett majdnem egy évet versenyek nélkül eltöltenie, amit a dél-afrikaiak nagy része felháborodva fogadott, a közvélemény nevetségesnek és megalázónak tartja a procedúrát. Ügynöke szerint a média kicsinálta Semenyát, ő azonban azt mondja, nem érez keserűséget a történtek miatt.

Finnországban Semenya 2:04.22 perc alatt teljesítette a 800 métert, ami kilenc másodperccel gyengébb idő annál, amivel Berlinben világbajnokságot nyert. Ez azonban látszólag egy cseppet sem törte le az atlétát. "Ez nagyon jó idő! Azok után, hogy tizenegy hónapig ültem otthon, nem könnyű 2:04-et futni, pláne nem a történtek fényében" - idézi Semenyát az angol Guardian című napilap. "Eleinte persze kicsit ideges voltam, hiszen régen nem versenyeztem, de amikor eldördült a rajtpisztoly, már egy kicsivel jobban éreztem magam. Szóval most boldog vagyok, hogy újra azt csinálhatom, amit mindig is szerettem."

Semenya azt is elmondta, nem érez keserűséget a történtek miatt. "Túl vagyok rajta, már jó ideje lezártam magamban ezt az egész dolgot. Csak az foglalkoztat, hogy milyen jó érzés visszatérni. Ez egy új kezdet a számomra."

Egy meghurcoltatás története

Semenya a tavalyi berlini világbajnokságon robbant be a köztudatba, amikor teljesen ismeretlenül megnyerte a 800 méteres síkfutást, és férfias külseje, valamint mély hangja miatt több riválisa is kritizálta, az ausztrál Daily Telegraph pedig arról írt, hogy Semenya hermafrodita lehet.

Az eset óriási vihart kavart, a nemzetközi szövetség nemvizsgálatot rendelt el a sportolónál, előbb novemberre, majd júniusra ígérve állásfoglalást. A döntés mégis csak július 6-án született meg, az orvosi szakvélemény alapján Semenyát nőnek ítélték, így újra nőként versenyezhet. A vizsgálat részleteit az IAAF nem hozta nyilvánosságra, ám korábban a Telegraph egy, a nemvizsgálatban részt vett emberre hivatkozva azt írta, hogy Semenyának nincsen méhe és petefészke, viszont belső férfi nemi szervekkel rendelkezik, szervezetében pedig háromszor annyi tesztoszteront találtak, mint egy átlagos nő testében.

Kártérítést követelve

Semenya érthetően felszabadultan nyilatkozott, jogi képviselője viszont bejelentette, kártérítésre tartanak igényt a Dél-Afrikai Atlétikai Szövetségtől (ASA) a kimaradt versenyek miatt. Az IAAF ugyanis eredetileg engedélyezte volna a futónak, hogy a vizsgálat végéig induljon női versenyeken, hazája szövetsége azonban ehhez nem járult hozzá. Mint kiderült, az ASA már a berlini világbajnokság előtt ellenőrizte Semenyát, és miután a válogatott orvosa megtudta az vizsgálat eredményét, arra kérte a 18 éves futót, hogy ne induljon el a vb-n.

A dél-afrikai lapok az IAAF döntése óta naponta foglalkoznak Semenyával, megszólalt a futó számos rokona, gyerekkori barátja, menedzsere, jogi képviselője, és mindenki azt hajtogatta, biztos volt benne, hogy kedvező ítélet születik majd. "Tudtam, hogy más, mint a többiek, szoknya helyett például mindig nadrágot hordott. Ha telefonon beszélsz vele, olyan a hangja, mintha egy fiút hallgatnál, de sokszor tettem tisztába csecsemőként, úgyhogy tudom, hogy lány" - mondta Jacob Semenya, a futónő apja.

"Ő nem akart ilyen lenni"

A foci-vb alatt Dél-Afrikában tartózkodó tudósítónk Johannesburgban és Durbanben kérdezte a helyieket a Semenya-ügyről. "Épp ideje volt, hogy lezáruljon ez az ügy" - mondta Lloyd, aki recepciós az egyik johannesburgi hotelben. "Örülök, hogy Semenya újra versenyezhet, nagyon nehéz időszakon van túl ő és a családja."

Egy, a durbani stadionnál szolgálatot teljesítő rendőrnő nevetségesnek tartotta, hogy ilyen sokáig hagyták bizonytalanságban Semenyát, és nem csodálkozott volna, ha a futónő úgy dönt, abbahagyja. "Ő nem akart ilyen lenni, így született. Nem értem, miért nem lehetett toleránsabban kezelni ezt az ügyet" - méltatlankodott.

A nyugdíjas Jonathan attól félt, a hosszú kihagyás után Semenya évekre kikerülhet az elitből, bár azt is hozzátette, fiatal még, úgyhogy megvan a remény arra, hogy visszaküzdi magát a legjobbak közé. "Ő csak futni akart, erre megalázták" - hangzott a 40 év körüli Tracey rövid, de velős véleménye, amely nagyjából tükrözi a többség álláspontját.

Forrás: AFP

A versenyengedély még nem jelenti azt, hogy el is fogadják

Lebogang Seale, a The Independent Sunday jegyzetírója attól fél, amint Semenya visszatér a pályára, a vádaskodások és a viták újra előkerülnek, és hiába tartja a futót mentálisan különösen erősnek, úgy tudja, az elmúlt egy év történései annyira megviselték Dél-Afrika hősét, hogy pszichológushoz kellett fordulnia. Seale szerint abszurd, hogy amíg a legtöbb világbajnok sportoló lábai előtt hever a világ, és egymást tapossák a szponzorok a kegyeiért, addig Semenyának szinte bujdokolnia kellett egy biológiai rendellenesség miatt.

Akit a média kicsinált

"Azt hiszem, az elmúlt 11 hónap mentálisan megerősítette, sokkal erősebb ezen a téren bárkinél" - nyilatkozta Semenyáról finn ügynöke, Jukka Haerkönen. "A média kicsinálta őt, olyan újságírók rúgtak belé, akiknek csak a szalagcímek és a negatív szenzációk számítottak. Nem tisztelték, mint embert, sárba tiporták a jogait."

Haerkönen szerint védence két-három európai viadalon indul majd a nyár folyamán, mielőtt az októberi, indiai Nemzetközösségi Játékokon rajthoz áll. Az eredetileg tervbe vett junior világbajnokságot azonban ki kell hagynia, mert nem futotta meg az előírt szintidőt.