Megszorításokra készül a szlovák kormány

Vágólapra másolva!
Mihamarabb szeretné rendbe tenni az államháztartást a szlovák pénzügyminisztérium, ezért a jövő évre egy nagyarányú takarékossági intézkedés-csomagot tervez.
Vágólapra másolva!

Ivan Miklos pénzügyminiszter a Sme című pozsonyi liberális napilap hétfői kiadásában közölt interjúban elmondta: a takarékossági intézkedéscsomag értéke 1,62 milliárd euró, ami a szlovák gazdaság éves teljesítményének mintegy 2,5 százaléka. A tárca azt tervezi, hogy a kiadások lefaragása mellett bevételnövelő intézkedéseket is foganatosít.

"Úgy vélem nem lesz elég, ha csak a kiadási oldalt fogjuk vissza, intézkedésekre lesz szükség a bevételi oldalon is" - jelentette ki Miklos a tervekkel kapcsolatban. Nem zárta ki, hogy esetleg emelik a forgalmi adót. Semmiféle pontosabb részletet azonban nem árult el. Azt mondta, hogy ezeket először a minisztériumban és a koalíción belül kell megtárgyalni. nyilatkozata szerint azonban az általános adóteher, valamint a járulékok nagysága nem fog növekedni.

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap jól értesült forrásokra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy az új kormány mérlegeli a különféle kivételek megszüntetését a jövedelemadó terén. Mérlegelés alatt van állítólag az áfa egységesítése, és két-három százalékponttal való emelése is. A termékek többségénél jelenleg 19 százalékos adókulcsot alkalmaznak Szlovákiában.

A szlovák költségvetés hiánya tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 7,3 százalékát tette ki. Az idén a pénzügyi tárca eredetileg 5,5 százalékos hiánnyal számolt, de ezt az előző tárcavezetés alatt kiadott prognózis már 6,98 százalékra módosította. A Nemzetközi Valutaalap prognózisa szerint nyolc százalék GDP körüli hiány várható Szlovákiában. "2013-ig a hiányt három százalék alá akarjuk csökkenteni, ahogy azt Brüsszel követeli tőlünk" - jelentette ki Miklos.