"Nem lesz közvetlen és azonnali következménye a le nem zárt IMF-tárgyalásoknak"

Vágólapra másolva!
"Nem lesz közvetlen és azonnali következménye" annak, hogy az IMF, az Európai Unió és Magyarország között nem zárták le a tárgyalásokat" - mondta  az Európai Bizottság szóvivője hétfőn az AP hírügynökségnek. 
Vágólapra másolva!

Ton van Lierop, az Európai Bizottság szóvivője kiemelte, hogy nincs határideje a megbeszélések folytatásának a készenléti kölcsönről. A szóvivő szerint nem várható az, hogy az esetnek azonnali hatása legyen Magyarországra.

A hétvégén Olli Rehn, az EB gazdasági ügyekért felelős biztosa arra figyelmeztette Budapestet, hogy "kemény lépésekre van szükség, főleg a kiadások területén", így csökkentve a költségvetési hiányt. Az EB szóvivője hétfőn megismételte, hogy jelentős kiadáscsökkentésekre van szükség Magyarországon, ahhoz, hogy Budapest megkapja a 20 milliárd eurós hitelkeretet az IMF-től, az EU-tól és a Világbanktól.

Megállapodás nélkül utazott vissza Budapestről Washingtonba a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság küldöttsége szombaton. Mind a két intézmény szerint "nehéz döntéseket" kell hoznia a kormánynak a költségvetési hiány csökkentése érdekében, a deficitet pedig már jövőre 3 százalék alá kell vinni.