Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 354 kilométer magasan kering bolygónk körül, 28000 kilométert megtéve óránként. Ennek megfelelően egy földi nap, azaz 24 óra alatt összesen 15-16 napkelte illetve napnyugta figyelhető meg a fedélzetéről.

Az ISS-ről nézve az égbolt a légkör hiányában mindig fekete, és ha a Nap éppen nem süt be valamelyik ablakon, a nappal és az éjszaka váltakozása a Föld kinézetének módosulásával követhető. Míg napközben bolygónk tájképe színes és látványos a magasból, éjszaka sokkal kevesebb sejthető a felszínből és a légkörből - igaz ekkor tűnnek elő az éjjeli városfények.

A mellékelt három felvétel egy Föld körüli keringés fele alatt három eltérő pillanatot mutat be: az Észak-Európa feletti napkeltétől az Ausztrália felett bekövetkező napnyugtáig. Egy kisfilm segítségével pedig végig is követhetjük az út látványos részét. Balra a Discovery űrrepülőgép jobb szárnya lóg be a képbe.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Napkelte Észak-Európa felett. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

Forrás: NASA
Forrás: NASA

A Nap agasan áll a Tibeti-plató felett. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Napnyugta Ausztrália felett. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

Gyorsított filmfelvétel a Föld látványának változásáról napkeltétől napnyugtáig, a körülötte keringő űrállomás fedélzetéről (NASA)