Rengeteg fórumozó adatai vannak veszélyben

Vágólapra másolva!
A vBulletin nevű, számos weboldalon használatos fórummotor egyik verziójában egy olyan súlyos hibára bukkantak, amelynek kihasználásával hackerek adminisztrátori lehetőséghez juthatnak, ezáltal a felhasználók adataihoz hozzáférhetnek.
Vágólapra másolva!

Bár az interneten széles körben használatos vBulletin szoftvert fejlesztő Internet Brands cég július 21-én már kiadta a hibát orvosló javítást, számos online fórumrendszerre nem telepítették még azt - írja a BBC. Pedig a súlyos biztonsági hibát kiaknázva hackerek viszonylag könnyen megszerezhetik a netes üzenőfalak adminisztrátorainak felhasználói neveit és jelszavait.

Ennek birtokában aztán hozzáférhetnek a fórumokra irogató felhasználók nem publikus adataihoz is, de akár kénye kedve szerint ki is tilthat másokat, vagy módosíthat, törölhet hozzászólásokat.

Szerencsére a probléma nem érinti az összes vBulletin szoftvert használókat, az csak a július 13-án kiadott 3.8.6-os verzióban található meg. A BBC úgy értesült, a hiba veszélyességét fokozza, hogy kiaknázásához különösebb hozzáértés sem szükséges.