Egyelőre ütközés nélkül halad a zombi műhold

Vágólapra másolva!
Probléma nélkül haladt el az irányíthatatlan Galaxy-15 műhold egyik szomszédja mellett, de a későbbiekben még okozhat gondokat az elszabadult űreszköz. Ennél is rosszabb a helyzet az Envisat műholddal, amely küldetésének befejeztével több mint száz évre az egyik legveszélyesebb űrszemétté válik a Föld körül.
Vágólapra másolva!

A Galaxy-15 műhold idén április óta nem válaszol a földi hívásokra, ezért nem képesek sem a hajtóművét bekapcsolni, sem a pályáját módosítani. A "zombi műholdnak" is nevezett űreszköz jelenleg kontroll nélkül kering a Föld körül, azonban némely műszere még üzemel. A különféle zavaró hatások, az úgynevezett pályaháborgások miatt fokozatosan módosul az útvonala - ezért nem teljesen kiszámítható a viselkedése.

Sodródása közben más műholdakat is megközelíthet, és kis valószínűséggel, de akár össze is ütközhet velük. A Galaxy-15 nemrég elhaladt egyik társa, a Galaxy-13 közelében, ütközés azonban szerencsére nem történt. Mozgása alapján július 30-án a Galaxy-14 jelű műholdat is erősen megközelíti.

Egyelőre nem jelent problémát, de a számítások alapján idővel az egyik legveszélyesebb űrszemétté válhat az Envisat műhold. A gondot csak fokozza, hogy várhatóan közel 150 éven keresztül az is marad - ez idő alatt pedig 15-30% az esély arra, hogy egy másik űrszemétdarabbal ütközik.

Forrás: ESA

Fantáziarajz az Envisat műholdról (ESA)

Az Envisat műholdat 2002-ben indította az Európai Űrügynökség (ESA) bolygónknak a világűrből történő megfigyelésére. Az eredetileg 5 évre tervezett küldetést meghosszabbították, a jelenlegi tervek szerint egészen 2013-ig. A 780 kilométer magas poláris pályán keringő, 26x10 méteres szerkezetet ezt követően kivonják a forgalomból, és többé nem lesznek képesek befolyásolni a mozgását.

Az elmúlt években többször is módosították az útvonalát, részben azért, hogy elkerülje az ütközést egy kínai rakétafokozattal, de 2013 után erre nem lesz mód. Ha a műhold végül a ritka felsőlégkör fékező hatására a távoli jövőben be is lép az atmoszférába, nagy mérete miatt nem fog teljesen elégni, és több darabban a felszínre hullik majd. A nagyobb problémát azonban az addig terjedő időszak jelenti, amikor fennáll a veszélye, hogy összeütközik néhány társával.