Jót tett a bankszektornak az európai stressz-teszt

Vágólapra másolva!
Minden kétség ellenére hétfőn pozitívan értékelték a befektetők a pénteki európai banki stressz-teszteket, ezért aztán mindenki bankrészvényeket akart venni. Eközben a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság megegyezett abban, hogy a jövőben nem operálhatnak akár mekkora tőkeáttétellel a bankok - keddi külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Pozitív lökést kaptak a pénteken közzé tett európai bank-stressztesztektől hétfőn a világ bankrészvényei a teszttel kapcsolatos kétségek ellenére, írta a bbc.co.uk. (A stressz-tesztről itt olvashat bővebben).

A brit Lyods Bankcsoport és a Barclays árfolyama is több mint 3 százalékkal nőtt a hétfői kereskedésben, a Bank of America részvényei pedig alig valamivel kevesebb mint 3 százalékos gyarapodást produkáltak. A francia Societe Generale részvényei több mint 5 százalékos pluszban zárták a hétfői napot.

A magyar bankok is a nemzetközi hangulatnak megfelelően teljesítettek: Az OTP 3 százalékos, az FHB 0,6 százalékos pluszban zárt hétfőn.

Mindeközben a Bázeli Bakfelügyeleti Bizottság puhított némileg a bankok számára előírt tőketartalékra és likviditásra vonatkozó szabályokon, miközben szigorított a hitelezási előírásokon, írta kedden reggel a Bloomberg.

A szövetség által kiadott közleményből az derült ki, hogy a bizottság például engedélyezi, hogy a pénzügyi intézmények más pénzügyi intézményekben lévő kisebbségi részesedését is tőkeként tartsák számon. A másik fontos, de 2018 előtt életbe biztosan nem lépő szabályozás, hogy maximálják a tőkkeáttételeket,vagyis hogy egy tranzakció során az összeg mekkora hányada lehet hitel. Ennek mértékéről azonban még egyeztetni fognak a nemzetközi pénzügyi szektor szereplői.