Vágólapra másolva!
Hosszú idő után ismét angol edző irányítja a Liverpoolt. A Fulhamtől érkezett Roy Hodgson nyáron vette át a csapat irányítását, egy olyan időszakban, mikor a klubnak nincs pénze erősítésekre, és a játékospolitikáján is változtatni kell.

Tizenegy év legrosszabb szereplését produkálta tavaly a Liverpool a Premier League-ben. A bajnoki hetedik hellyel a csapat lemaradt a Bajnokok Ligájáról, ami tovább ront a klub amúgy is rossz anyagi helyzetén. Az edző, Rafa Benítez azonban mégsem a gyengébb eredmény miatt távozott: a spanyol szakember tavaly tavasszal hosszabbította meg szerződését 2014-ig, és még idén májusban (amikor már tudni lehetett, hogy a Liverpool csak az Európa Ligában indulhat) is arról beszélt, hogy hosszú távú tervei vannak az Anfielden.

Angol edző 11 év után

Benítez látta, hogy a klub a következő években anyagilag nem versenyezhet majd a bajnokság élcsapataival, és valószínűleg azzal is tisztában volt, hogy a nyáron a tulajdonosok egy-két kulcsjátékost mindenképpen értékesítenek, az értük kapott fontmilliókat pedig várhatóan nem az erősítésekre költik majd. A folyamat tavaly kezdődött Xabi Alonso eladásával, akinek pótlását Benítez nem tudta megoldani, a részben ebből a célból megvett Alberto Aquilani sérülése miatt csak keveset játszott. Benítez és a Liverpool végül közös megegyezéssel bontott szerződést, ami a klubnak hárommillió fontjába került. További hármat akkor kellett volna fizetni, ha Benítez nem talál magának munkát, az Internazionale azonban azonnal lecsapott a spanyol mesterre.

A megspórolt hárommillió nagy részét rögtön át is utalhatták a Fulhamnek: az új edzőt, Roy Hodgsont kétmillió fontért lehetett kivásárolni élő szerződéséből. A Geráékat az Európa Liga döntőjébe vezető szakember valószínűleg tisztában volt azzal, hogy bár sztárklubhoz igazol, átmeneti időszakban kerül a Liverpoolhoz, ám a csábítás így is túl nagy volt a számára. Hodgson személyében brit tréner ült le a Vörösök kispadjára, amire már régen volt példa, hiszen Benítez előtt hat éven keresztül a francia Gérard Houllier irányította a gárdát. A klub korábban elsősorban brit futballistákra épített, az angol élvonalra jellemző légiósdömping Houllier szerződtetésével indult be.

Már Benítez is a brit vonalat vitte volna

Az előző szezonban mindössze három angol számított alapembernek a Liverpoolban: a saját nevelésű Jamie Carragher és Steven Gerrard, illetve a 2009-ben igazolt Glen Johnson. Utóbbi szerződtetése jelezte, hogy már Benítez is észlelte: szükséges a játékospolitika módosítása. A spanyol, aki korábban előszeretettel igazolta le honfitársait, május elején (amikor még úgy tűnt, hogy a 2010-2011-es idényben is ő lesz a Liverpool edzője) kijelentette: "Arra törekszünk, hogy brit játékosokat igazoljunk, akiknek megfelelő a mentalitásuk. Ilyen Glen Johnson, vagy Gareth Barry, akit végül nem tudtunk megvenni." A Vörösök első szerzeménye az új idényre megfelel az elvnek, a Charlton Athletic 18 éves középpályását, Jonjo Shelveyt (aki fiatal kora ellenére már 40 bajnokin szerepelt a The Championshipben) még Benítez szerződtette.

Forrás: AFP
Mascherano (elöl) követné távozó mesterét

Hodgson hasonlóan látja a helyzetet, érkezése óta a klub leigazolta a skót középhátvédet, Danny Wilsont, és érkezett az angol válogatott középpályás, Joe Cole is. Ami pedig a távozókat illeti, a klub eladta a spanyol Albert Rierát, az izraeli Yossi Benayount, és nem kötött új szerződést a brazil Fábio Aurélióval sem. Minden bizonnyal az argentin középpályás, Javier Mascherano is elmegy, őt éppen Benítez csábítja az Interhez, és mivel eladásából jelentős összeget kasszírozhat az egyesület, a liverpooliak valószínűleg belemennek a transzferbe. A kulcsjátékosok közül még a spanyol Fernando Torres sorsa kérdéses, akiért a Manchester City csillagászati összeget fizetne.

Az eladásokra nem csak a bevétel miatt van szükség, a Premier League új szabályozása szerint ugyanis a nevezett 25-ös keretben legalább nyolc brit nevelésű labdarúgónak kell szerepelnie, akik 21 éves koruk előtt legalább három esztendőt eltöltöttek angol csapatnál. Jelenleg a Liverpoolnak mindössze négy ilyen játékosa van (a fiatalokra nem vonatkozik a szabály): Carragher, Johnson, Gerrard és Cole. Az esetleges további igazolásoknál ennek megfelelően valószínűleg elsődleges szempont lesz az angol útlevél: nem csoda, hogy a balhátvéd posztjára a hírek szerint Hodgson Wayne Bridge-et nézte ki.

www.global-soccer.eu