Részben tisztázta magát a Google a wifis adatgyűjtés ügyében

Vágólapra másolva!
A brit adatvédelmi biztos szerint a Street View-s kocsik nem gyűjtöttek be fontos személyes adatokat az ottani wifi-hotspotokról.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság adatvédelmi hivatala (Information Commissioner Office, ICO) azok után jutott a Google-t a vádak alól felmentő következtetésre, hogy megvizsgálta a cég utcaképeket készítő autói által összegyűjtött adatokat - írja a BBC. Az internetes vállalat szerint "véletlenül" mentettek el nyilvános wifi-hálózatokon forgalmazott adatokat az autói, amelyek a hotspotok pozícióit igyekeztek feltérképezni a pontosabb helymeghatározáshoz. Az ICO ennek ellenére továbbra is figyelemmel kíséri a más országokban zajló vizsgálatokat.

A Google wifis adatgyűjtésére azok után derült fény, hogy a hamburgi adatvédelmi hatóság kezde el vizsgálni a Street View-s autók tevékenységét úgy, hogy részletes információkat kért ki a cégtől. Akkor derült ki, hogy a Google autói éveken át monitorozták a helybéli nyitott wifi-hotspotokat is, amelyek forgalmának egy részét is elmentették. Emiatt több országban is vizsgálódni kezdtek az adatvédők.

A francia ombudsman szerint a cég autói jelszavakat és más szenzitív adatokat is elmentettek, az ICO munkatársai viszont nem találtak ilyen érzékeny információkat az általuk vizsgált mintákban. "Azok alapján a minták alapján, amiket megvizsgáltunk, mindeddig megelégedve tapasztaltuk, hogy a Google valószínűleg nem gyűjtött be jelentős mennyiségű személyes adatot."

A brit adatvédők szerint eddig az sem bizonyítható, hogy mindaz, amit a cég autói lementettek, bárkinek is kárt okozhat, de ennek ellenére helytelenítették a gyakorlatot. A Google üdvözölte az ICO megállapítását, és ismételten leszögezte, hogy nem akarta felhasználni a begyűjtött adatokat, és az autói már nem pásztázzák a hotspotokat, ami miatt bocsánatot is kértek az érintettektől.

A cég ellen a Street View miatt az Egyesült Királyságban a londoni rendőrség is vizsgálatot folytat, csakúgy, mint a francia, a német, a spanyol és az ausztrál adatvédők. Az USA-ban 38 állam folytat vizsgálatot emiatt, és csoportkeresetben is perelik a céget a wifis adatgyűjtésért.