Támadhatók az Android mobilok

Vágólapra másolva!
Két biztonsági szakértő egy olyan szoftvereszközt készített, amelyekkel a Google cég Android nevű operációs rendszerét futtató mobiltelefonokat lehet megtámadni, és ellopni azokból a felhasználó leveleit és sms-eit.
Vágólapra másolva!

A Defcon hackerkonferencián mutatta be a Spider Labs két szakértője azt a kártevőt, amellyel az Androidot futtató mobilokat lehet megtámadni. Az ún. rootkit, vagyis speciális, rejtőzködő programot, amelyet két hét munkával készítettek el, kidolgozása pedig saját bevallásuk szerint nem volt nagy kihívás. Nicholas Percoco, a cég vezetője szerint azért tették elérhetővé a kártevőt a hackerkonferencia résztvevői számára, hogy ezzel is ösztönözzék a hiba javítására az Android szoftvert használó gyártókat, illetve a Google-t.

Ha a kártevőt valamilyen módon az okostelefonra juttatják, az lehetővé teszi, hogy egy külső fél mobilinternetes kapcsolaton keresztül átvegye az irányítást a készülék felett, és például hozzáférjen a felhasználó üzeneteihez vagy telefonszámaihoz. A bemutató során egy HTC Legend és egy Desire készüléken hajtották végre a támadást, de a megoldás bármely más, androidos mobilon működőképes - írja a Reuters.

A Defcon konferenciát 1993 óta minden évben megrendezik, a rendezvényt mintegy tízezer hacker és biztonsági szakértő keresi fel, akiknek semmilyen személyes adatát nem regisztrálják, bár a hatóságok beépített emberei is jelen vannak, hogy megpróbálják kiszűrni az online bűnözőket.