Az e-könyvek árai miatt vizsgálják az Apple-t és az Amazont

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított a connecticuti ügyészség az Apple és az Amazon ellen azért, hogy kiderítse, a cégek az amerikai versenyjogi törvényeket megsértve kötöttek megállapodásokat elektronikus könyvek kiadóival.
Vágólapra másolva!

Richard Blumenthal, a connecticuti legfőbb ügyész tájékoztatása szerint hivatala annak kapcsán indított vizsgálatot, hogy megvizsgálja, az e-könyveket árusító Apple és Amazon cégek jogsértő módon kötöttek-e megállapodásokat digitális formátumban elérhető irodalmi műveket kiadó társaságokkal.

Az ügyészség az Apple és a Macmillan, a Simon & Schuster, a Hachette, a HarperCollins és a Penguin nevű kiadók az Apple-lel és az Amazonnal kötött szerződéseit fogja vizsgálni. A társaságokkal az Apple és az Amazon is olyan megállapodásokat kötött, amelyek szerint a kedvezőbb
áron kapják meg a digitális köteteket riválisaiknál.

Egy ilyen megállapodás megléte azt eredményezheti, hogy az Apple-ön és az Amazonon kívüli cégek kedvezőtlenebb feltételekkel árusíthatják az e-könyveket, ami versenyjogi szempontból aggályos. Bár az ilyen megállapodások megkötését kifejezetten nem tiltja törvény az Egyesült Államokban, előfordulhat, hogy az abban foglalt kitételek törvénysértők, ezért indítottak a cégek szerződéseivel kapcsolatban is vizsgálatot - nyilatkozta Blumenthal.