A régiós átlag fölött nőtt a BUX

Vágólapra másolva!
A vezető részvények erősödésével, 1,23 százalékos pluszban zárta a szerdai kereskedést a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 285,16 pontos, 1,23 százalékos emelkedéssel, 23 399,61 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 205 forinttal, 1,00 százalékkal 20 700 forintra erősödött, 1,1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 120 forinttal, 2,17 százalékkal 5640 forintra nőtt, forgalmuk 10,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,59 százalékkal 684 forintra emelkedett, forgalma 354,5 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 500 forinttal, 1,09 százalékkal 46 500 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 1,2 milliárd forintos forgalom mellett 55 forinttal, 0,25 százalékkal 22 250 forintra erősödött.

Kereskedők szerint a piacot alapvetően a vártnál jobb külföldi adatok - két makroadat és néhány gyorsjelentés - mozgatta, a magyar piacot érintő komolyabb hír ugyanis nem volt szerdán. Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: a BUX index teljesítménye kicsit a régiós átlag feletti volt. A négy blue chip egyaránt szépen teljesített, mind a forgalom, mind az emelkedése tekintetében. Az OTP sikersztori volt szerdán, a külpiaci hangulatnak köszönhetően - mondta.

Az OTP hétfőn tört ki az elmúlt időszakban jellemző ársávból, kedden bár bizonytalankodott megtartotta a kitörés szintjét. Szerdán óvatos csorgással "visszatesztelte" az 5450 forintos szintet, amelyről aztán elrugaszkodva a hétfői szintz felett zárt. Ez tankönyvi eset, hiszen egy bizonyos ellenállást áttörve magasabb szint elérése után következett a visszatesztelés, de még ugyanezen a napon a korábbi, kitöréskori maximumszintnél is magasabb zárás - hívta fel a figyelmet Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletágigazgatója.

Hozzátette: az OTP mellett egyértelmű fegyvertény a Richter eredménye, a Mol még kicsit "lomhábban kacsintgat felfelé" - mondta az üzletágigazgató. A héten mindenesetre elindult egy emelkedő folyamat a BÉT-en, amelyre érdemes odafigyelniük a befektetőknek, bár egy komolyabb rossz hírből gondok is lehetnek - hívta fel a figyelmet Sőre Balázs.