Az év végén bezár a Google Wave

Vágólapra másolva!
Egy év működtetés és fejlesztés után sorsára hagyja a Google a netes levelezés leváltására szánt szolgáltatását, a Wavet - jelentette be a cég hivatalos blogján.
Vágólapra másolva!

Bár a Wave-et önálló termékként nem fejleszti tovább a Google, a szolgáltatás létrehozásához használt technológiákat nem dobják ki. A megoldások egy részét nyílt forrásúvá tette a cég, így bárki profitálhat belőlük. A wave.google.com címen található oldalt, illetve az egyéves teszt alatt létrehozott hullámokat az év végéig egészen biztosan el lehet érni. A közeljövőben pedig elkészülnek azok az eszközök, amikkel le lehet menteni a Wave-be írt üzeneteket későbbi használatra.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Képet és videót is be lehetett illeszteni a beszélgetésbe

A Wave olyan funkciókat hozott el a böngészőben, amiket korábban maximum a csetprogramokból ismertünk. Karakterről karakterre láttuk, ahogy a partnerünk begépeli az üzenetét, fájlokat, képeket lehetett egyszerűen megosztani, vagy épp több szálon zajló vitát lehetett folytatni. A Wave arra is képes volt, hogy visszajátssza a beszélgetést, ha eltévedtünk volna a hozzászólások között.

A Wave bezárása mögött egyszerű ok áll. A szolgáltatást nem vették igazán birtokba a felhasználók, csupán maréknyi rajongót gyűjtött maga köré a levelezés leváltására tervezett technológia. Az RSS-t és a blogolást is feltaláló Dave Winer szerint a bukáshoz is hasonlóan egyszerű okok vezettek. A Wave kínálta funkciókat nehéz volt felfogni, az üres szolgáltatásban nem történt semmi, ráadásul az elsőként bejutókat nem várták a Wave-n a barátaik.