Vágólapra másolva!
A Real Madrid élő legendája, a klub színeiben 550 bajnokin 228 gólt szerzett Raúl az új idényben már a hófehér mez  helyett királykékben futballozik majd. A spanyol klasszis meglepő módon a Schalke 04-be igazolt - az üzlet azonban jobban megvizsgálva egyik fél részéről sem érthetetlen.

Alighanem a nyári átigazolási időszak egyik legváratlanabb húzása volt, hogy a Schalke 04 megszerezte a Real Madrid sztárját, Raúlt. A spanyol támadó az elmúlt időszakban a kispadra szorult klubjában, de így is kevesen gondolták volna, hogy távozik Madridból, azt pedig senki, hogy nem valamelyik szakmailag kevésbé jelentős bajnokságba megy levezetni. Raúlnak volt ajánlata az Egyesült Államokból és az Arab Emírségekből is, ő mégis inkább a Bundesligát választotta.

Sztárigazolás és költségcsökkentés

Úgy tűnik, a 33 esztendős támadó úgy érzi: még képes a legmagasabb színvonalon is teljesíteni. Nem véletlen, hogy Raúl nem a Premier League-be szerződött, mivel az angol élvonal irama valószínűleg túl gyors lett volna a számára. A Bundesliga ebből a szempontból sokkal jobban illik hozzá, és ezt maga sem cáfolta. "A Bundesligában a legtöbb csapat támadó futballt játszik, a stadionok pedig hétről hétre tele vannak. Mindez vonzóvá tette számomra a német bajnokságot" - jelentette ki egyik nyilatkozatában, ahol azt is elárulta, hogy egyáltalán nem levezetni érkezett Gelsenkirchenbe. "Jó erőben érzem magam, biztos vagyok benne, hogy képes vagyok hétről hétre 90 percet a pályán tölteni. Keményen fogok dolgozni az edzéseken azért, hogy beváltsam a hozzám fűzött reményeket" - utalt arra, hogy Madridban az elmúlt szezonban többnyire csak a kispadról állt be.

Az igazolás az egyesület szempontjából is rendkívül előnyösnek tűnik. A tavaly nyáron a klubhoz került Felix Magath az előző szezonban nagy meglepetésre a második helyre vezette a gárdát, pedig menet közben kellett a saját elképzelései szerint alakítania a keretet. A szakember rendkívül sok fiatal futballistát vetett be, ami már utalt arra, hogy a nyáron nagytakarítás lesz a keretben, elsősorban nem szakmai, hanem anyagi okokból. A holtszezonban a Schalke szinte mindegyik olyan futballistájáról megvált, akinek fizetése a legmagasabb kategóriába tartozott. Közülük a veterán Marcelo Bordon és Gerald Asamoah már nem voltak kulcsemberek, ők szerződésük lejártával ingyen távoztak, akárcsak az előző idény házi gólkirálya, Kevin Kuranyi. A brazil Rafinháért ráadásul kilenc, a német válogatott Heiko Westermannért pedig 7,5 millió eurót könyvelt el a klub, bevételben tehát nem volt hiány, miközben becslések szerint a bérköltség közel tízmillió euróval csökkent - még úgy is, hogy Raúl érkezett.

Üzleti szempontok is számítottak

Raúl megszerzése üzleti szempontból is hatalmas fogás. A spanyol klasszisért viszont nem kellett fizetni, a madridiak az érdemeire való tekintettel ingyen elengedték, noha a szerződése még egy évig érvényes lett volna.

Magath egy kifejezetten rutinos támadót keresett, aki vezéregyéniség lehet a jelentősen megfiatalított csapatban, ugyanakkor nemzetközi sztár. Hogy a spanyol legenda leigazolása mekkora húzás, azt jelzi, hogy még a nagy rivális Bayern München vezetősége is elismerte a transzfert. "A Schalke mindenkit meglepett ezzel a szenzációval. Raúl élő legenda az európai labdarúgásban" - fogalmazott a bajorok sportigazgatója, Christian Nerlinger. A Raúl nevével ellátott, hetes számú mez alighanem eurómilliókat hoz, és a klub nemzetközi ismertségét is tovább erősíti. A Schalke egyébként is szeretne nyitni az ázsiai piac felé, amire az is utal, hogy a klub a nyáron megvette a japán Kashima Antlers védőjét, Ucsida Acutót, és Hao Jinmin személyében egy kínai játékost is foglalkoztat.

Forrás: AFP
Raúl első gelsenkircheni trófeája

A klub vezetősége az előző idény végén kijelentette, hogy Magathnak tízmillió euró áll rendelkezésére - a nyári eladásokkal ehhez legalább tizenötöt hozzácsaptak. Az edző ugyanis úgy véli, hogy az együttes még mindig nem elég jó ahhoz, hogy versenyben lehessen a dobogóért, és emellett a BL-ben is megállja a helyét. A német Szuperkupa döntőjében a Bayerntől elszenvedett 2-0-s vereség után Magath kijelentette, hogy még egy csatárt és egy karmestert szeretne igazolni, hogy az általa ideálisnak tartott 4-4-2-es játékrendszer, a középpályán rombusszal valóban ütőképes legyen.

Hogy ez a két új igazolás ki lehet, arról csak pletykák vannak: a Schalke Raúl mellé állítólag a Paris Saint-Germain játékosát, Guillaume Hoarau-t nézte ki, a PSG azonban tízmillió euróért sem engedi el támadóját. Márpedig ha Raúlt ingyen meg tudtak szerezni, akkor Hoarau-ért aligha fizetnek ekkora összeget. Magathot ismerve viszont biztosak lehetünk benne, hogy augusztus 31-ig, azaz az átigazolási időszak végéig a Schalke fog még meglepetést okozni.

www.global-soccer.eu