Tízezres elbocsátás jöhet a román vasúttársaságnál

Vágólapra másolva!
Majdnem 13 ezer alkalmazott elbocsátását tervezi a közlekedési minisztérium a román államvasutaknál (CFR), a szakszervezetek munkabeszüntetéssel fenyegetőznek.
Vágólapra másolva!

Az Agerpres és Mediafax hírügynökség szerdán közölte, hogy a román közlekedési minisztérium előkészített egy határozattervezetet, amely szerint 12 800 alkalmazottat bocsátanak el. A leépítés a veszteséggel működő állami vállalat valamennyi részlegét érinti.

A tervezet szerint az elbocsátást szeptember végéig hajtják végre. A leépítések leginkább a CFR teherszállító részlegét, a CFR Marfát érintik, onnan 5 ezer személyt küldenek el. A CFR személyszállító részlegénél, a CFR Calatorinál az alkalmazottak száma 3900 személlyel csökken.

A román államvasúttól tavasszal 10 361 személyt bocsátottak el, többségüket (6 700 személyt) a teherszállító részlegtől, amelynek forgalmát drasztikusan visszavetette a gazdasági válság.

A vasúti szakszervezetek munkabeszüntetést helyeztek kilátásba, ha a román kormány végrehajtja tervét. Iulian Mantescu szakszervezeti vezető a Mediafax hírügynökségnek elmondta, hogy nem értenek egyet az elbocsátásokkal, és a terv szerintük kivitelezhetetlen, mivel a vállalatnak nincs pénze újabb végkielégítésekre.

Végkielégítés nélküli elbocsátás esetén pedig hátrányos megkülönböztetésben részesülnének azok a dolgozók, akik most vesztik el az állásukat a tavasszal elbocsátottakkal szemben - magyarázta a szakszervezeti vezető, aki a román állam beperelését is kilátásba helyezte.