Letöltésajánló: gengszterszimulátor és windowsos segédek

Vágólapra másolva!
Megérkezett az év egyik legjobb játékának ígérkező látványos gengszterszimulátor, a Mafia 2 demóverziója. A komolyabb programokra vágyóknak egy újabb praktikus Windows-kütyüt, szinte bármilyen hangfájlt mp3 vagy egyéb formátumra alakító konvertert, és az Opera böngésző még nagyobb tudású új verzióját ajánljuk letöltésre.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten a legnagyobb durranása a hónap végén a boltokba kerülő Mafia 2 demójának megjelenése. Ez a játék tulajdonképpen a GTA IV ötvenes években játszódó változatának tekinthető, s ugyancsak egy New Yorkra hajazó város utcáit lehet benne róni gyalog vagy az utcákon parkoló járművek valamelyikével. A grafika szemet gyönyörködtető, bár a játék futtatása ennek megfelelően izmosabb grafikus kártyával felszerelt PC-t igényel. A demóban a bejárható terület le van korlátozva, és a klasszikus amerikai benzinfaló járgányokkal való száguldozást is csak tíz percig engedélyezi a program, ennek letelte után mindig újra kell indítani. Ugyanakkor egy kisebb missziót is végig lehet vinni benne: ebben Vitóval, a fiatal főszereplővel egy Fat Man nevű ellenlábast kell a másvilágra küldeni egy gyárépületben zajló kiadós tűzharcot követően. A GTA-tól eltérően a Mafia 2 a realitás talaján dolgozik, vezetés közben nem lehet például csak úgy kifelé lövölödzni az autóból, ha pedig mondjuk frontálisan karambolozunk, jobb esetben karakterünk csak a kormányt fejeli meg, és veszít energiájából, ha viszont eleve le volt gyengülve, bizony hamar a másvilágra távozik. Az év várhatóan egyik legjobb játéka lesz, véres jelenetei miatt csak 18 éven felülieknek ajánljuk!

Quick Launch minialkalmazás

Forrás: [origo]
Az ingyenes Windows 7-re és Vistára telepíthető minialkalmazás letöltése (350 kilobájt)

A Buildagadget.com ingyenes minialkalmazását Windows 7-re és Vistára lehet letölteni. A múlt héten bemutatott System Controls nevű kütyüvel ellentétben ebből az Asztalra helyezhető miniprogramban nem windowsos szolgáltatásokat, hanem mappák, fájlok gyors elérését biztosító ikonokat lehet elhelyezni akár több sorban is. Mint a fenti képen is látható, a kedvenc programok ikonjait is el lehet helyezni benne, de akár a leggyakrabban felkeresett honlapok linkjeire is el lehet helyezni gombokat benne.

Opera 10.61

Forrás: [origo]
Az ingyenes böngésző letöltése (12,7 megabájt)

Megérkezett az Opera böngésző legújabb kiadása, amely legutóbbi verziójához hasonlóan már az extra helytakarékos felületet használja, amelyen a címsorba helyezték a böngészőfüleket, hogy ennyivel is több hely álljon rendelkezésre a weboldalak nézegetésére. A 10.61-es verzió több kisebb újítást takar, például a kezdőlapot helyettesítő Gyorshívó felület, melyre kedvenc oldalaink linkjeit rakosgathatjuk be, jobban testreszabhatóvá vált, például háttérképet is lehet rendelni hozzá. A szoftver ablakának címsorának jobb oldalára egy szemetes ikonja került, erre klikkelve az utolsó néhány bezárt böngészőlapot lehet újból megnyitni: ez akkor jön jól, ha egy oldalt csak véletlenül zártunk be. A program bal oldalán lévő függőleges menüből olyan gyakran használt funkciókat lehet elérni, mint a könyvjelzők, a jegyzetek vagy a letöltések. Ahogy a korábbi verziókban, az új Operában is megtalálható a például mobilinternet használatakor praktikus Opera Turbo funckió, amely lehetővé teszi, hogy a PC-re tömörítve érkezzenek meg az adatok, takarékoskodva az adatforgalommal, míg a Link nevű funkció egy online tárhelyre menti el a könyvjelzőket és beállításokat, így azok rendszerhiba esetén sem tűnhetnek el.

BonkEnc

Forrás: [origo]
Az ingyenes hangfájl-konverter letöltése (6,6 megabájt, magyar nyelvű)

Talán a legegyszerűbben használható audiofájl-konverter a BonkEnc, amely teljesen ingyenes, és mivel a menürendszere is magyar nyelvű, mindenkinek jó szívvel ajánljuk. A programmal többek közt mp3, ogg, flac, aac és wav fájlokat lehet átalakítani másmilyen formátumúra. Ez akkor lehet hasznos, ha mondjuk egy zenei albumot csak ogg-ban vagy flacban tudunk letölteni, ám az autóban lévő rádió csak az mp3 formátummal boldogul el. Az átalakítás paramétereit a Beállítások menüpont alatt lehet elérni, a konverzót a Tömörítés menüből lehet elindítani. A programmal audió CD-ről is lementhetjük mp3 vagy egyéb formátumú fájlba a zeneszámokat.