Hatalmas sötét sávokat fotóztak az égen - kép egy látványos jelenségről

Vágólapra másolva!
Óriási, a fél égbolton átívelő sötét sávokat fotóztak naplementekor. A krepuszkuláris sugaraknak is nevezett alakzatok távoli felhők árnyékai, amelyek felettünk rajzolódnak ki az égre.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett krepuszkuláris sugarak vagy árnyéksávok a napkeltéhez vagy naplementéhez tartozó látványos, ritka fénytünemények. Ezek a Nap irányából sugárszerűen szétágazó sötét sávok, amelyek távoli felhők árnyékaként vetülnek az égboltra.

A felettünk látható égbolt fényét, világosságát a benne lévő gázokról, vízcseppekről és lebegő porszemcsékről minden irányba (így többek között a megfigyelő felé) szóródó napfény okozza. Derült estéken a légkör a lenyugvó Nap vöröses, sárgás árnyalatát szórja felénk. Ha ekkor a megfigyelőtől nyugatra lévő távoli és átlatszatlan felhő az égbolt egy sávjára nem enged napfényt, az a sáv sötétebb marad, mivel onnan kevesebb fény szóródik felénk - így alakulnak ki a krepuszkuláris sugarak.

Ilyenek láthatóak az alábbi felvételen is, amelyeket az amerikai Michiganből rögzítettek. A napnyugta látványos színei mellett jól megfigyelhető rajta, hogy csillagunk már a látóhatár alá bukott, de néhány távoli felhő árnyéka még hosszú sávként kirajzolódik a magasban.

Forrás: Kurt Voigts
Krepuszkuláris sávok a Michigan-tó felett. A kép nagyméretű változatának letöltése (Kurt Voigts)

Ajánlott linkek:

További látványos légköroptikai felvételek rovatunkban: