Nyolcvanhárom százalékon az államadósság

Vágólapra másolva!
Az év második negyedévével záruló elmúlt egy évben 4,8 százalék volt az államháztartás nettó finanszírozási igénye, az államadósság pedig 83 százalékra kúszott, közölte hétfőn az MNB a legújabb statisztikájában.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2010 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,8 százalékát (1282 milliárd forintot) tett ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 82,9 százaléka volt 2010 második negyedévének végén.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége (pénzügyi megtakarítása) 2010 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,7 százalékát érte el. Vagyis a GDP majdnem 5 százalékát kitevő mértékben tudták finanszírozni a vállalatokat és az államháztartást.

A magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők miatti transzferek az elmúlt egy év során 97 milliárd forinttal (az éves GDP 0,36 százalékával) javították az egyenleget. 2010 második negyedévében a nettó finanszírozási igény (417 milliárd forint) a negyedéves GDP 6,1 százalékát tette ki.

A második negyedévi deficit jelentősen megnőtt az előző negyedévi 4,5 százalékhoz képest és a legmagasabb a 2008 negyedik negyedévi 10,2 százalék óta. A négy negyedéves gördülő finanszírozási igény 4,8 százalékos GDP-arányos mutatója az előző két negyedév 4,5 és 4,6 százalékáról nőtt meg.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2010 második negyedévének végén a GDP 82,9 százaléka volt (22075 milliárd forint). Az államháztartás nettó tartozása (16155 milliárd forint) a GDP 60,7 százalékát tette ki 2010 második negyedévének végén.

2010 második negyedévében a központi kormányzat finanszírozási igényét (252 milliárd forint) külföldi hitelfelvétellel, betétei és az általa nyújtott hitelek csökkentésével fedezte, miközben jelentősen nőttek egyéb követelései és csökkentek egyéb tartozásai.

A központi kormányzat egyenlegének adatai még nem tükrözik a 2010 második félévében hatályba lépő, az adózásra vonatkozó jogszabályi változásokat. A helyi önkormányzatok finanszírozási igénye (137 milliárd forint) elsősorban a hitelintézeti betétek csökkenésében tükröződött. A társadalombiztosítási alapok finanszírozási igényét (28 milliárd forint) az egyéb követelések csökkenése és a központi kormányzattal szembeni hiteltartozások növekedése fedezte.

2010 második negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (498 milliárd forint) a negyedéves GDP 7,2 százalékát tette ki.

2010 második negyedévében a pénzügyi eszközök esetében a befektetési jegyek, a nyugdíjpénztári követelések, a készpénz és a tőzsdei részvények növelése volt jelentős, miközben számottevően csökkentek a lekötött devizabetétek.

A kötelezettségek esetében a forinthitelek növekedése és a devizahitelek jelentősebb csökkenése volt jellemző.