Erősebb fokozatba kapcsol a német gazdaság

Vágólapra másolva!
Jóval meghaladhatja a 2 százalékot a német gazdaság idei növekedése, noha áprilisban még csak 1,4 százalékra becsülte a bővülést a német kormány.
Vágólapra másolva!

Kedvezőek a német gazdaság kilátásai a következő hónapokban, a feldolgozóipari és szolgáltató cégek javuló üzleti hangulatának köszönhetően - közölte kedden a német gazdasági minisztérium, jelezve, hogy az idei év egészére vonatkozó GDP-növekedési előrejelzést is "erősen" emelni fogják. Bár éppen a kedden közzétett adatok szerint Németországban romlott az üzleti hangulat augusztusban - a ZEW gazdaságkutató intézet üzleti hangulatmutatója 14 pontra csökkent a júliusi 21,1 pontról -, a gazdaság ütemesen javuló általános állapotához elemzők és a kormány szerint nem férhet kétség.

Németországban a 20 éve történt újraegyesítés óta az idei második negyedévben bővült a legnagyobb mértékben a gazdaság. Az április-júniusi időszakban 2,2 százalékkal nőtt a német GDP az előző negyedévhez képest, és 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A 82 millió lakosú országban főként az export és a beruházások húzták ki a gazdaságot a válságból, és a második negyedévi rekordbővülés is főként e két tényező hatása. Ugyanakkor a belső - lakossági és közösségi - fogyasztás is hozzájárult a növekedéshez, amely az ország nyugati részének, az egykori NSZK gazdaságtörténetének alakulását tekintve 23 éves, 1987 tavasza óta nem tapasztalt nagyságú volt az időszakban.

A német gazdaság négy negyedéven át tartó visszaesés után a tavalyi második negyedévben emelkedett ki a második világháború óta legmélyebb recesszióból, 2009 egészét tekintve azonban így is 4,9 százalékkal csökkent a GDP. A német kormány áprilisban még 1,4 százalékos GDP-növekedést jósolt az idei évre, de a gazdasági miniszter mostani becslései szerint a gazdasági teljesítmény bővülése jóval meghaladja majd a 2 százalékot.