70 milliót is kaphatnak az Opeltől elbocsátott munkások

Vágólapra másolva!
Az Opel bochumi üzemének 5 ezer alkalmazottja közül 1800-at bocsátanak el, a végkielégítések maximuma átszámítva elérheti a 70 millió forintot is. A szentgotthárdi Opelt várhatóan nem érinti a létszámleépítés.
Vágólapra másolva!

Akár 250 ezer euró (70 millió forint) végkielégítést is kaphatnak az Opel bochumi gyárából elbocsátott munkások. Az Opel szóvivőjének keddi tájékoztatása szerint a végkielégítés mértékét egy képlet alapján határozzák meg: a társaságnál eltöltött évek számát megszorozzák az életkorral és a havi fizetéssel, majd az így kapott összeget elosztják 35-tel. Ennek alapján egy 50 éves Opel-munkás nagyjából 100 ezer euróval távozhat, ha már 24 évet ledolgozott a gyárban és fizetése eléri a 3 ezer eurót. A társaság legfeljebb 24 év munkaidőt vesz számításba, a végkielégítés felső határát pedig 250 ezer euróban állapította meg.

A bochumi gyár üzemi tanácsnak elnöke kevésnek tarja a végkielégítést: "Jóval többet szerettünk volna" - mondta Reiner Einenkel, aki szerint a korábbi elbocsátási hullámok alkalmával nagyobb pénzt kaptak a távozó dolgozók, a jelenlegi esetben pedig a cégvezetés nem tárgyalt az üzemi tanáccsal.

A belgiumi Antwerpenben 80 éve működő Opel-gyárat bezárják, a 2.600 dolgozó végkielégítésére 400 millió eurót fordítanak. A bochumi üzem 5 ezer alkalmazottja közül 1.800-nak mondanak fel. Az Opel összesen mintegy 48 ezer alkalmazottat foglalkoztat közvetlenül Európában. A magyarországi, szentgotthárdi gyárat valószínűleg nem érinti a létszámleépítés.

A GM a karcsúsítás mellett fejlesztéseket is kilátásba helyezett, tervei szerint több mint 10 milliárd eurót fordít a termékpaletta megújítására, és a szakszervezetekkel kötött egyezségben vállalta, hogy 2011 és 2014 között minden évben 265 millió eurót fizet az Opel-dolgozóknak, ha nem valósulnak meg a fejlesztési tervek.