Vágólapra másolva!
A kajak-kenu vébék legeredményesebb versenyzője lehet Kovács Katalin a hétvégén. Az eddig 27 arannyal holtversenyben első, a négyesben új szerepkörben is bemutatkozó versenyző három, míg Janics Natasa öt számban indul majd Poznanban.

Hétvégén Lengyelországban rendezik az idei kajak-kenu-vb-t. Janics Natasa először indul magyar színekben vébén K-1 ötszázon - ebben a számban 2004-ben olimpiát nyert, és - éppen Poznanban - Eb-t.

"Jó esélyem van arra, hogy ezúttal is megnyerjem az ötszáz méteres egyest, de ahhoz mindennek össze kell jönnie" - mondta kissé ellentmondásosan Janics a Kajakkenusport.hu oldalnak. "Ne felejtsük el, hogy a K-1 ötszáz döntője előtt én már legalább tízszer vízre fogok szállni, bármi közbejöhet. Egyébként nem jelenteném ki, hogy ez a legfontosabb számom, minden olimpiai táv fontos és Kovács Katival is győzni szeretnénk kétszáz párosban. Ha ehhez még hozzáveszem, hogy váltóban még sose nyertünk, akkor azt mondjam, ott vissza akarunk vágni a tavalyi győztes németeknek."

Kovács Katalin három számban, K-1 ezer, K-4 ötszáz, K-2 kétszáz méteren) áll rajthoz Poznanban. Csipes Ferenc tanítványa sporttörténelmet írhat: egyetlen győzelemmel minden idők legeredményesebb női versenyzője lehet a világbajnokságok tekintetében. Jelenleg huszonhét aranyéremmel, holtversenyben a németek legendás versenyzőjével, Birgit Fischerrel áll az élen a sportági örökrangsorban.

"Úgy érzem, rendben vagyok, már alig várom, hogy kezdődjenek a versenyek" - mondja Kovács. "Az Európa-bajnokság előtt csak néha-néha éreztem úgy, hogy összeállt minden, most azonban szinte minden edzés után jó érzésekkel tudok kiszállni a hajóból. Három számban szerepelek a világbajnokságon, az olimpiai négyesben ráadásul új szerepkörben, hiszen a harmadik beülőben kaptam helyet. Ezúttal Natasa sztrókol majd, mögötte (Csipes) Tamara, én és (Benedek) Dalma ül a hajóban. Még sosem ültem ebben a lukban, ez újdonság a számomra, de a lányokkal úgy ítéljük meg, hogy ebben a felállásban is teljes az összhang."

"A felkészülés utolsó hetében jó pár nagyon biztató edzést tudtunk le, de azért óvatosak vagyunk, hiszen tavaly is csak egy hajszállal tudtuk legyőzni a németeket. A további esélyekről sem mondanék sokat, hiszen bár jól ment alattunk a hajó, Natasával párosban nem sokat tudtunk edzeni, és az ezer méter is tud rizikós lenni. Én már megtapasztaltam. Poznan amúgy sem tartozik a kedvenc helyszíneim közé: a pálya körülményes, nehézkes, az idő mindig hűvös. Azért bízom benne, hogy most megtörik a jég" - nyilatkozta óvatosan Kovács.

Akár százszázalékos is lehet a női csapat

Kovács Katalin azt mondta, ha minden jól alakul, a női csapatban benne van a százszázalékos szereplés lehetősége. Elsősorban a németeknek lesznek ellenérveik, akik Katrin Wagner-Augustin (K-1 500 m), Fanny Fischer és Nicole Reinhardt (K-2 500 m), valamint a négyes révén tudnak izzasztó pillanatokat szerezni a mieinknek. Rajtuk kívül Simon Miklós tanítványa, a brit Rachel Cawthorn (K-1 1000 és 500 m), az orosz Salahova, Szergejeva duó (K-2 500 és 1000 m), a szlovák Kmetova, Kohlova duó (K-2 200 m) és a hazai pályán szereplő lengyel csapat is okozhat kellemetlen meglepetéseket.



Női kajakcsapat

200 méter
K-1: Janics Natasa
K-2: Kovács Katalin, Janics Natasa
Váltó: Janics Natasa, Paksy Tímea, Hegyi Zomilla, Vad Ninetta

500 méter
K-1: Janics Natasa
K-2: Kozák Danuta, Szabó Gabriella
K-4: Janics Natasa, Kovács Katalin, Csipes Tamara, Benedek Dalma

1000 méter
K-1: Kovács Katalin
K-2: Szabó Gabriella, Csipes Tamara

5000 méter
K-1: Folláth Vivien