Vágólapra másolva!
Radomir Antic, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya csütörtökön beleegyezett, hogy drasztikusan csökkenjen a fizetése, így megtarthatta állását.

"Úgy döntöttünk, hogy folytathatja a munkáját a 2012-es Európa-bajnoki selejtezősorozat során annak ellenére, hogy mindannyian csalódottak voltunk a világbajnoki szereplést követően, melyet követően éles vita zajlott le a szövetség és a kapitány között" - mondta Tomislav Karadzic, a szövetség elnöke, aki hozzátette: nehezen született meg a mostani, általa optimálisnak tartott megoldás. Karadzic szerint továbbra is Antic a legmegfelelőbb ember a posztra.

A szerb csapat a 61 éves szakember irányításával már a csoportküzdelmek után búcsúzott a nyári dél-afrikai tornán, így a helyi sajtó úgy gondolta, Anticnak mennie kell, utódja pedig Lothar Matthäus, a magyarok korábbi szövetségi kapitánya vagy Otto Rehhagel, a görögökkel 2004-ben Európa-bajnokságot nyert szakember lehetett volna.

Az sem segítette a maradását, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) júliusban négy mérkőzésre eltiltotta az Ausztrália elleni világbajnoki csoportmérkőzésen tanúsított viselkedése miatt. A FIFA ezenkívül 14 ezer svájci frankos (közel 3 millió forintos) bírságot is kiszabott a trénerre.

Karadzic a fizetéscsökkentés mellett azzal indokolta a döntést, hogy ilyen közel a kvalifikációs sorozathoz nagy rizikó lett volna edzőt váltani, mivel Anticnál jobban senki sem ismeri a csapatot. Az elnök azt is kijelentette, hogy Antic az eredményektől függetlenül marad az Eb-selejtezők végéig, s ha sikerül kijutnia a csapatnak a lengyel-ukrán közös rendezésű tornára, akkor komoly prémiumot kap.

A szerbek szeptember 3-án a Feröer-szigeteken kezdik a sorozatot.