Vágólapra másolva!
Látványosan távolodik szülőhelyétől a kisebb város méretű jéghegy, amely Grönland partjainál keletkezett nemrég. Az új műholdképeken jól megfigyelhetők a vízen úszó apró jégtömbök, amelyek a hatalmas jégtábláról váltak le.
Vágólapra másolva!

A hatalmas jéghegy augusztus 5-én szakadt le a grönlandi Petermann gleccserről. A jégtábla azóta tovább sodródott, és lassan kiér a gleccser által vájt völgyből a szabad tengerre. Az alábbi felvételt a leszakadás után 11 nappal, augusztus 16-án az Earth Observatory-1 jelű műhold készítette. Bár a jégtábla pereméről letört néhány apró darab, összességében megőrizte eredeti alakját, miközben megkezdte feltehetőleg egy évnél is hosszabb vándorlását a lassú áramlások révén.

Több hosszú repedés látszik a jéghegyen, amelyek mentén idővel akár darabokra is válhat. Főleg a leszakadt jégtábla mögött látszik sok kisebb jégtömb a víz tetején. Érdemes azt is megfigyelni, hogy a kép jobb peremén több kisebb, kanyargó gleccser mutatkozik, amelyek a nagyobb Petermann gleccsert táplálják lassú jégárjaikkal.

Forrás: NASA, Earth Observatory
A hatalmas jéghegy képe 11 nappal a gleccserről történt leválás után. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, Earth Observatory)