Számítógépes kártevő okozhatta a repülőgépkatasztrófát

Vágólapra másolva!
Vizsgálatok szerint trójai programmal volt megfertőzve, ezért nem jelezte a hibákat az a számítógép, amellyel a földi személyzet felszállás előtt megvizsgálta a 2008-ban Madridban lezuhant Spanair repülőgépet felszállás előtt. 
Vágólapra másolva!

A Madrid nemzetközi repülőterén két éve lezuhant Spanair-járat utasai közül 154-en haltak meg: a McDonnell Douglas MD 82-es típusú repülőgép lecsúszott a kifutópályáról, ám csupán néhány méteres magasságba emelkedett, majd visszazuhant a földre, és darabokra tört. A balesetet mindössze 18-an élték túl.

Az MSNBC híradása szerint a katasztrófát követő vizsgálatok során arra derült fény, hogy az egyik olyan számítógép, amelyet a földi személyzet a repülőgépek esetleges technikai problémáinak vizsgálatához használ, számítógépes kártevővel volt fertőzve. Ennek eredményeként a komputer nem jelezte a Spanair gépében fennálló három műszaki problémát. Ha ezekről a szerelők értesültek volna, elképzelhető, hogy a baleset elkerülhető lett volna - számolt be a spanyol El Pais napilap. A katasztrófát vizsgáló légügyi hatóság vizsgálatai szerint a gép kinyitott fékszárnyakkal akart felszállni: normál esetben erre hangjelzés figyelmezteti a pilótákat, ám a jelzőrendszer meghibásodása miatt erre nem került sor.

A földi diagnosztikai PC-n egy trójai típusú kártevőt találtak, amely többféleképpen kerülhetett a számítógépre, a legvalószínűbb, hogy egy fertőzött pendrive-on, vagy egy nem biztonságos hálózati kapcsolaton át juthatott a gépre. Sami Saydjari amerikai kiberbiztonsági szakértő a TechNewsDailynek úgy nyilatkozott, valószínűnek tartja, hogy hasonló típusú fertőzésekre a jövőben is számítani kell.