Elfogadta a bankadótörvényt a német kormány

Vágólapra másolva!
Ha a kormányon múlik, Németországban is lesz bankadó, már csak a parlament két házának kell megszavaznia a pénzintézeteknek összesen évi 1,2 milliárd eurós terhet jelentő illetékfajtát. A befolyó összeg a későbbi bankbedőlések megelőzését szolgálná, de az ellenzék szerint ehhez nem lesz elegendő.
Vágólapra másolva!

A német kormány szerdai ülésén intézkedéseket fogadott el a pénzügyi válságok kivédése céljából: jóváhagyta a bankokra kivetendő illetéket, valamint azt az eljárást, amely bajba jutott nagy pénzintézetek csődhelyzetét, illetve szanálását hivatott szabályozni.

Az illetéknek nevezett bankadóból befolyó milliárdok egy válságalap létrehozását célozzák, ebből lehetne a jövőben segítséget nyújtani a nehéz helyzetbe került pénzintézeteknek. A terv értelmében az érintett pénzintézetek évi több mint 1,2 milliárd eurót kötelesek befizetni az alapba.

Az illeték nem minden piaci szereplőre vonatkozik: bankoknak, takarékpénztáraknak és lakástakarék-pénztáraknak fizetniük kell, a biztosítótárságoknak viszont nem. A takarékpénztárak elutasítják az illetéket, arra hivatkozva, hogy a két évvel ezelőtt kirobbant pénzügyi válságot nem ők idézték elő.

Az ellenzék nevetségesnek tartja a válságalap dimenzióját. Joachim Poss, a szociáldemokraták alsóházi frakciójának helyettes vezetője a ZDF televíziónak nyilatkozva kijelentette: a számítások azt mutatják, hogy ötven évre volna szükség egy újabb nagy pénzügyi válság kezeléséhez elegendő összeg felhalmozásához. "A kormány sem gondolta komolyan, hogy az évi 1,2 milliárd euró elég lesz" - hangoztatta Poss.

A kabinet ülésén elfogadott intézkedéseket még jóvá kell hagynia a parlament mindkét házának. A Bundestagban megvan hozzá a kormánypártok többsége, ám a Bundesratban (a tartományi kormányok küldötteiből álló felsőházban) május óta kisebbségben van a keresztény-liberális koalíció, itt tehát kemény vitákra van kilátás.

A BBC tudósításában megjegyzi, hogy a világ jelentősebb gazdasági hatalmai közül Franciaország és Nagy-Britannia is elkötelezte már magát a bankadó mellett, sőt Barack Obama amerikai elnök is be szeretné vezetni, de megállapodás még nem született róla. Egyes szakértők szerint globális koordináció nélkül az adó sehol sem lehet hatékony.