Vágólapra másolva!
Noha a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a közel egy évig húzódó nemi vizsgálat eredménye után  júliusban visszaadta Caster Semenya versenyengedélyét, a 800 méteres női síkfutás világbajnokát továbbra is támadják férfias külseje miatt. Kanadai vetélytársa, Diane Cummins szerint amikor Semenya ellen futnak, az olyan, mintha egy férfi ellen kellene versenyezniük.

Visszatérése óta hatalmasat javult Semenya formája, a júliusi, finnországi versenyen még 2:04.22 perc alatt teljesítette a 800 métert, ami kilenc másodperccel gyengébb idő annál, mint amivel tavaly világbajnokság lett, múlt vasárnap azonban már 1:59.90 perces idővel, fölényesen nyerte meg a berlini viadalt.

A verseny után ismét fellángolt a vita arról, hogy szabad-e Semenyának a nők között versenyeznie, annak ellenére, hogy az IAAF az orvosi szakértők tizenegy hónapos vizsgálódása után visszaadta a dél-afrikai futó versenyengedélyét. Semenya tavaly nyáron az ismeretlenségből előtörve nyerte meg a világbajnokságot, ám férfias külseje és mély hangja miatt sokan megkérdőjelezték nemiségét, szervezetében pedig szokatlanul magas tesztoszteron szintet mutattak ki.

Az IAAF vizsgálat részleteiről nem árult el konkrétumokat, az eredmény pedig egyáltalán nem győzött meg mindenkit arról, hogy Semenya egyenlő biológiai feltételek mellett versenyez. A legélesebben a vasárnapi döntő nyolcadik helyezettje, a kanadai Diane Cummins fogalmazott, aki állítása szerint társai nevében is beszélt. "Még ha nőnek is találták, akkor is a miénktől teljesen eltérő biológiai tulajdonságokkal rendelkezik, a legtöbben úgy érezzük, hogy egy férfi ellen kell versenyeznünk" - mondta Cummins az angol Telegraph című újságnak. "Vannak olyan srárcok, akik még Usain Bolt ellen is képesek lehetnek felvenni a versenyt, Semenya ellen viszont senkinek sincs esélye. Négy-öt másodperccel jobb mindannyiunknál, ez hihetetlen. Rendkívül idegesítő, hogy a mi véleményünk semmit sem számít."

Diplomatikusabban nyilatkozott a britek atlétája, Jemma Simpson. "Ez nyilvánvalóan egy emberjogi kérdés, de az emberi jogok valamennyi versenyzőt megilletik, nem csak egyetlen embert" - jelentette ki a Berlinben negyedik helyen célba ért futó. "Kétséges, hogy mi lenne a helyes és a mindenki számára sportszerű döntés. Az embernek nagyon óvatosan kell fogalmaznia ebben a kérdésben, a valódi véleményedet meg kell tartanod magadnak, és néha ez elég frusztráló érzés."

Semenya edzője, Micheal Seme szerint nincs jelentősége a kritikus hangoknak. "Aki panaszkodni akar, az maradjon otthon. Ha egy verseny szervezői meghívnak minket, a többiek kénytelenek ebbe beletörődni. Persze nyilatkozhatnak akármit, nincs ezzel probléma, ám ha nem akarnak megmérkőzni vele, hát legyen, ez csak rajtuk múlik" - mondta a szakember, aki szerint tanítványa az októberi, indiai Nemzetközösségi Játékokon már 1:57 perces időre is képes lehet.

Semenya csak annyit mondott, már lezárta a múltat, ám tizenkilenc évesen nem volt könnyű keresztülmenni mindazon, ami az elmúlt egy évben történt vele.

A dél-afrikai futó legközelebb szeptember 9-én áll rajthoz egy olaszországi versenyen.