Ingyenszoftver: új videolejátszó és képszerkesztő

Vágólapra másolva!
Ezen a héten az online elérhető filmek lejátszására is alkalmas Boxee médialejátszó, és a Google ingyenes képkezelő szoftverének legújabb verziói a legérdekesebb újdonságok. Rajtuk kívül egy olyan segédprogramot kínálunk, amellyel az automatikusan elinduló segédprogramok közül szűrhetjük ki a feleslegeseket, de találtunk egy olyan honlapot, amelyen bárki megalkothatja, majd letöltheti a neki tetsző legjobb relaxációs hangkompozíciót.
Vágólapra másolva!

Boxee

Forrás: [origo]
Az ingyenes médialejátszó és nettévés szoftver letöltése (41 megabájt)

Új verzió jelent meg a Boxee nevű médialejátszó szoftverből, amely online sugárzott filmek lejátszására is alkalmas, mivel ingyenes filmeket tartalmazó szájtok adatbázisát is el tudja érni. Sajnos Magyarországról például a Hulu.com-ot nem lehet nézni, de például a South Park-sorozat epizódjait engedi nézni a program - angol nyelven. Ezt a programot úgy tervezték, hogy ha van távirányító, azzal is kezelni lehessen, ennek megfelelően menüjének betűi is nagyok, a tévézésnél tipikusnak mondható több méteres távolságból is leolvashatók.

Google Picasa 3.8

Frissült a Google ingyenes képkezelő szoftvere, a Picasa is: a 3.8-as verzióba több jelentősebb újdonság is került. Ezek egyike a Face Movie nevű új funkció, amely lehetővé teszi, hogy a program automatikus arcfelismerő algoritmusával egy személyről készült képekről egy videokliphez hasonló kollázst készítsünk, s azt mondjuk feltöltsük a YouTube-ra. Biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan az összes gyerekes szülő ilyen videókkal fogja elárasztani majd a közösségi szájtokat, nem beszélve az online is kitárulkozó szerelmespárokról.

Sokkal hasznosabb újítás, hogy egyszerűbbé vált az albumok feltöltésének és kezelésének lehetősége, egyszerre akár több képgaléria feltöltését is el lehet indítani a programból, amely aztán szép csendben elvégzi a transzfert felhasználói közreműködés nélkül. Az új verzióban már a Google által nemrég felvásárolt Picnik.com online képkezelő szolgáltatás funkcióit is el lehet érni, és egyszerűbbé vált a digitális fotók készítési paramétereiről árulkodó EXIF-adatok kiolvasása is a képfájlokból.

Startup Guard

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (1,4 megabájt)

Egy számítógép indulását jelentősen lelassíthatják a különböző automatikusan induló programok. A legkülönbözőbb szoftverek írják be magukat a Windowsban autostart-részlegébe, az egér illesztőprogramjától a szoftverfrissítő modulokug. Bár önmagában ezek mindegyike a felhasználó munkáját hivatott megkönnyíteni, ha túl sok gyűlik össze a segédekből, azok bizony többet ártanak, mint használnak. Az automatikusan induló programokat ugyan az msconfig parancs futtatásával előhívható beépített Windows-programmal is el lehet távolítani, a Startup Guard egy lényegesen felhasználóbarátabb felületet kínál erre a feladatra. A program azt is lehetővé teszi, hogy már futó, automata startos programokat lekapcsoljunk, bizonyos alkalmazások bekapcsolást követő elindulását pedig letiltsuk. Az így összeállított feketelistának szereplőit bármikor vissza lehet állítani, ha kiderülne, nélkülözhetetlen rendszerkomponensről - például a vírusirtó indítófájljáról - van szó.

NaturSoundsFor.me

Forrás: [origo]
Ezen a szájton relaxációs hangokat állíthat össze magának

A legtöbb olvasónk biztosan találkozott már a boltok polcain olyan relaxációs cd-kkel, amelyeken nem zenét, hanem például egy éjszakai erdőben, vagy egy patak partján felvett hangokat lehet hallani. Ezek a lemezek például meditációhoz, relaxáláshoz, vagy egyszerű olvasás mellett hallgathatók, a fenti honlapon azonban egy egyszerű szerkesztőfelületen bárki elkészítheti saját igényeinek megfelelő kompozíciót előzetesen eltárolt hangminták felhasználásával. Összesen négy hangsáv áll rendelkezésre, ezek mindegyikébe eltérő hangokat lehet elhelyezni, esőt, tűzropogást, bagolyhuhogást, kisgyerek nevetését, tücsökciripelést és hasonló dolgokat. A hangerőcsúszkák alatti fülekkel a végtelenített módban lejátszott hangfájlok ütemezett hangerőszabályázát lehet megadni: a zöld csík konstans lejátszást jelöl, a szaggatott vonal esetében pedig időnként lehalkul, majd felhangosodik az adott sáv. A kész műveket wav formátumú hangfájlként, vagy akár online is megoszthatjuk másokkal, mi például ezt a kompozíciót alkottuk próbaképpen.