Vágólapra másolva!
A norvégiai Kristiansundban szombaton kezdődik az Artic Securities négy résztvevős, kétfordulós rapidsakk-tornája. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand, a világranglistát vezető, hazai környezetben szereplő Magnus Carlsen és norvég honfitársa, Jon L. Hammer mellett Polgár Judit is játszik.

Világossal és sötéttel is megmérkőznek egymással a szombaton kezdődő Artic Securities rapidsakk-verseny résztvevői. Az első két helyezett hétfőn játssza a döntőt, illetve sor kerül a bronzmeccsre is. Játszmánként húsz-húsz perc, lépésenként tíz-tíz másodperc a gondolkodási idő.

Az Artic Securities, a 19 esztendős Magnus Carlsen egyik szponzora remek mezőnnyel szervezi meg a tornát. A női és férfi világranglista vezetője, a regnáló világbajnok és a norvégok második számú sakkozójának viadalát nagy érdeklődéssel várjuk.
Polgár Judit először versenyez Norvégiában. A Hanti-Manszijszkban megrendezendő sakkolimpia előtt nagymesternőnk számára főpróba a kétfordulós verseny. Carlsen és az indiai világbajnok Viswanathan Anand először játszik egymás ellen, amióta Magnus átvette a vezetést a világranglistán.

Magnus Carlsen is segítette Anandot a szófiai világbajnoki döntőre való sikeres felkészülésre, kritikus változatokban mérték össze erejüket. A 2008-as mainzi rapid vb döntőjét ketten vívták, akkor Vishy 3-1-re győzött.

Szombaton és vasárnap is három-három játszmára kerül sor, az első két helyezett hétfőn játssza a döntőt. A szombati csatározás 14 óra 30 perckort kezdődik, a viadal honlapja: http://ksk.no.

Az Élő-pontszámok sorrendjében a résztvevők:
Magnus Carsen (norvég, 2826)
Viswanathan Anand (indiai, 2800)
Polgár Judit (magyar, 2682)
Jon L. Hammer (norvég, 2636)