Élet a Skype-on túl: ingyenes és olcsó telefonálás a webről

Vágólapra másolva!
A Google alaposan felkavarta az internetes telefónia körüli állóvizet azzal, hogy lehetővé tette a Gmailből való, Skype-oláshoz hasonló telefonálást. Ingyenhívásokat vagy olcsó percdíjakat rajtuk kívül egy sor más szolgáltató is kínál, de a dolog nem ilyen egyszerű: valamit mindig kérnek cserébe, és kérdés, érdemes-e még vállalni ennyi áldozatot.
Vágólapra másolva!

A Skype-ot idehaza szinte mindenki ismeri, de a legtöbben a PC-k közötti ingyen csevegésre használják, a Gmailből pedig egyelőre csak angol nyelvű felületen tudnak telefonálni azok, akiket a Google a nyelvi beállításaik révén amerikainak nézett, és elérhetővé tette nekik a szolgáltatást. A keresőcég újítása azonban jó apropót adott ahhoz, hogy megnézzük, kik vannak még az internetalapú hangátvitelben, azaz a VoIP-telefóniában a porondon.

Trükkös németek

Idehaza a német Betamax szolgáltatásai a legismertebbek, amelyekre 2005-ös indulásuk után tömegével vetették rá magukat az ingyentelefonra vágyó hazai felhasználók. A német cég ugyanis garmadával regisztrált be VoIP- és ingyentelefonnal, sms-sel kecsegtető szájtokat (12Voip.com, FreeCall.com, SMSDiscount.com, VoipBuster.com, Rynga.com és így tovább), amelyek regisztráció fejében vagy akár anélkül kínálnak olcsó, vagy ingyenes telefonhívásokat.

A cég üzletpolitikája éppen a kínálat bőségére alapoz: a különböző szájtok ugyanis egymástól eltérő tarifájú híváslehetőséget kínálnak, de trükkös feltételekkel. Szájtról szájtra, időről időre változik ugyanis, hogy éppen melyik ország hívható ingyen, ha a felhasználó beregisztrál valamelyik oldalon, és feltölti pár euróval az egyenlegét. Ezért az összegért limitált mennyiségű, 90-120 napra szóló ingyenes hívás jár, de az is korlátozva van, hogy hetente mennyit lehet ebből lebeszélni (tipikusan 300 percet).

Ha ezt sikerül túllépni, akkor a felhasználó egyenlegéből már levonásra kerül a beszélgetések percdíja. A szájtok külön figyelmeztetés nélkül változtathatják ajánlataikat, a pontos felhasználási feltételeket igen nehéz kihámozni az egymáshoz egyébként nagyon hasonló oldalakról, és a trükközés már ott elkezdődik, hogy a tarifatáblázatokban a bruttó árak igen halvány betűvel szerepelnek.

A Betamax oldalainak kaotikusságára jellemző, hogy a magyarországi vonalas számokra jelenleg regisztráció nélkül ingyen híváslehetőséget kínáló VoipBusteren nem is derül ki, meddig lehet ott ingyen beszélni. Az ingyenhíváshoz a hívó és a hívott fél számát kell beírni egy webes formba, majd a telefon mindkét oldalon kicsörög. A német szolgáltatónak egyébként - mint az manapság már elvárható - iPhone-os, androidos és symbianos (azaz Nokia okostelefonos) kliensei is vannak.

A kedvező tarifákért egyébként célszerű végigböngészgetni a Betamax szájtjait: ezeket a cégről szóló wikipédia-bejegyzés is felsorolja, és a VoipProducts.eu oldalon is található egy árösszehasonlítás róluk (bár ez csak irányadónak jó).

A felhasználási feltételek is érdekesek

A VoIP-szolgáltatók a Betamaxhoz hasonló trükkös árpolitika, vagy az ingyenes becsalogatás mellett abból tartják fenn magukat, hogy fizetős extra szolgáltatásokat is nyújtanak ügyfeleiknek, például telekonferenciát, videokonferenciát, de a számítógépre köthető SIP eszközök használatáért is felszámítanak valamit. Több szájt, például a sokfelé emlegetett Voixio is próbálkozott azzal is, hogy reklámokért cserébe nyújt ingyenperceket, de ezek közül már egyet sem találtunk életben. (A Voixio fizetős ajánlatai kint vannak a neten, és lehet is rá regisztrálni, de hívást kezdeményezni magyar számra nem tudtunk rajta.)

Forrás: [origo]
Tárcsázás a weben (Jajah)

A VoIP-telefónia egy ígéretesebb szereplője a JaJah, ami szintén egy sor extra szolgáltatást nyújt. Az oldal kialakítása egy kicsit kaotikus, és hajlamos lassan reagálni, viszont a percdíjai látványosan alacsonyak, és ami a lényeg: több országban, így Magyarországon is ingyenesen beszélhetnek egymással felhasználói. Persze ennek is feltételei vannak: ingyen hívást csak a regisztrált felhasználók kezdeményezhetnek egymással, és csak a weben keresztül, vagyis nem használhatják a szolgáltató más eszközeit. Ez a módszer ugyanolyan, mint amit a VoipBusternél láttunk: a két fél hívószámát kell beírni a weboldalon, majd mindkettejüknél megcsörren a telefon.

A Jahjah egyébként mobilwebről is használható, lehet hozzá igényelni saját virtuális telefonszámot, és legújabban - kísérleti üzemmódban - már a Twitteren keresztül is megcsörgethetik egymást a felhasználói, ha egyszer a rendszer megtanulta a számukat. Erről a szolgáltatóról is elmondható azonban, hogy bár viszonylag átláthatóak a feltételei, a Fair Use Policyja, vagyis a méltányos felhasználás feltételei olyan szigorúak, hogy gyakorlatilag bárkit bármikor kitilthatnak a rendszerből. (Ezzel a módszerrel előszeretettel él a Betamax is, hiszen az ingyen vagy kedvezményesen szétosztott percek végülis mégiscsak pénzbe kerülnek nekik.) A Jajah másik előnye, hogy mobilszámról is lehet rajta keresztül hívást kezdeményezni, nem csak vonalas készülékekről, persze ez drágább. A szájt a Google-hoz hasonlóan ad egy kis aprót ajándékba a regisztrálás után: 17 eurócentet telefonálhatunk el grátisz.

Magyaro. vonalasraMo. mobilraNémet-országbaNémeto. mobilraRomániábaRo. mobilraEgyesült ÁllamokbaEgyesült Államokba mobilra
Skype5,5585,56526775,529*
Gmail4,4334,438-512046,7IngyenesIngyenes
Cheapvoip.comIngyenes-Ingyenes---IngyenesIngyenes**
Voipstunt.com5,163Ingyenes***69,71276,5Ingyenes***Ingyenes***
Voipcheap.comIngyenes40Ingyenes****30,821,467,7Ingyenes****Ingyenes****
Voixio.com2,2192,221,439,81,56-
Jajah.com8,7486,8/I.*****5721,753,35,9/I.*****5,9/I.*****


Ízelítő a különböző szolgáltatók percdíjaiból néhány országba (aktuális bruttó árak forintban, kerekítve)
*Csak előfizetéssel; **Előfizetéssel, havi 877 forintért; ***Csak regisztrációval, egyenlegfeltöltés után 120 napra, 300 órás heti limittel; ****Csak előfizetéssel. egyenlegfeltöltéssel, 90 napra (látszólag heti vagy más limit nélkül); *****Regisztrált felhasználók közötti hívások ingyenesek

Nemzetközi VoIP-szolgáltatókat bőven találhatunk még a neten: ha nem akarunk nagyon elveszni a bőség zavarában, akkor itt a MyVoIPProvider.com százas listája a legjobbakról. Ebből a válogatásból kiviláglik, hogy rengeteg ingyenes telefonálást és fizetős prémiumszolgáltatást kínáló cég van Amerikában, amelyek jelentős része csak a hazai piacra fókuszál, és szép számmal vannak németek is. Persze a listában szereplő vállalatok nem az átlagembernek nyújtanak potya telefonálási lehetőséget, hanem cégeknek biztosítanak internet-alapú telefont.

Amiért jobbak a nagyok

A különféle fogyasztói szolgáltatások gyors áttekitéséből is kiderül, mi a Skype és a - majdani - Google-féle VoIP-szolgáltatás legnagyobb előnye: mindkettő könnyen használható és egyszerűen áttekinthető felülettel, kiskapuk nélküli tarifarendszerrel rendelkezik, ami nem egy utolsó szempont akkor, ha szeretnének tömegeket meghódítani. A hagyományos telefonálás persze egyre kisebb réteg számára vonzó: a cserediákok, vendégmunkások, kivándorlók mellett leginkább csak a stabil, jól behatárolható külföldi ügyfélkörrel rendelkező kis- és közepes vállalkozások használják a fentebb taglalt, weben fellelhető ajánlatokat (amelyek szinte mindegyikéből létezik nagyobb volumenű, céges forgalomra szabott változat is).

Forrás: [origo]
Egy tipikus árlista: alig kivehetően a bruttó percdíj (VoipStunt.com)

Az átlagember számára a VoIP-telefon legnagyobb buktatója az lehet, ha sokat kell vadászni egy jó ajánlatra, ami legtöbbször csak vonalas hívásokhoz jó, miközben ma már szinte mindenki mobilozik. Így egy külföldi út alkalmával sem lehet kivédeni a magas roamingdíjat egy olcsó nemzetközi szolgáltatóval, hiszen a mobilkészüléknek is kell net a VoIP-híváshoz, ami kényelmetlen, ha nincs a közelben wifi.

Eközben az okostelefonok közösségi funkcióinak köszönhetően a felhasználók egyre inkább folyamatos aszinkron kapcsolatban vannak egymással, vagyis az alkalomszerű beszélgetés helyett mindig látják egymás nyilvános üzeneteit, megosztott tartalmait, amiről tudják, éppen hol, mit csinál a másik, vagy mi foglalkoztatja éppen. Ez a fajta üzenetváltás pedig sok bizonytalan (vajon nem zavarom a másikat?) telefonhívást eleve feleslegessé tesz.