Vágólapra másolva!
A magyar élvonalban jelenleg két külföldi szakember dolgozik. Bár Massimo Morales és Giovanni Dellacasa eredményei nem rosszak, külföldön valószínűleg nem sokan hallottak róluk. Pedig egy nevesebb nyugat-európai szakember szerződtetése manapság már Azerbajdzsánban sem számít különlegességnek.

Valószínűleg kevés futballdrukkert hozott lázba Azerbajdzsánon kívül, hogy a bajnokság harmadik fordulójában, augusztus 22-én az FK Baki hazai pályán 2-1-re legyőzte az FK Qabalát. Pedig az első hallásra érdektelennek tűnő találkozó bizonyos szempontból kifejezetten érdekes volt, hiszen a kispadokon nem akárkik ültek. A hazai csapat szakvezetője nem más, mint a német Winnie Schäfer, míg a vendég együttest az angol Tony Adams irányította. Kettejükben közös, hogy egyaránt dolgoztak már valamelyik topligában vezetőedzőként.

Egymillió fontos fizetés Azerbajdzsában

Schäfer egykoron Karlsruhéban szerzett magának hírnevet az 1990-es években, a klubbal egészen az UEFA-kupa elődöntőjéig menetelt, a 2000-es évek elején pedig Kamerun szövetségi kapitánya volt. Afrikában kontinensbajnokságot nyert, majd később ezüstérmes volt a Konföderációs Kupán, ám miután a 2002-es világbajnokságon a kameruniak csalódást okoztak, menesztették. Schäfer azóta elsősorban a Közel-Keleten dolgozott, júniusban írt alá kétéves szerződést Bakiban, ahol egyelőre nincsen sok sikerélményben része, hiszen az első tétmeccsén az Európa Ligában a Buducsnoszt Podgorica ellen becserélte a kameruni Joel Epallét, aki korábbi eltiltása miatt nem játszhatott volna. A bajnokságban két vereséggel rajtolt csapata, első győzelmét éppen az Adams által irányított Qabala ellen érte el.

Utóbbi fiatal klub, hiszen csak 2006 óta játszik ezen a néven. Tulajdonosa a Gilan nevű cég, elnöke pedig Tale Hejdarov, az ország egyik miniszterének, Kamaladdin Hejdarovnak a fia. Ennek megfelelően tehetős egyesületről van szó, amely a hírek szerint évi egymillió fontos fizetést biztosít Adamsnek. Az Arsenal egykori klasszis hátvédje hároméves szerződést írt alá, elmondása szerint hosszú távon gondolkodik - ez érthető azok után, hogy edzői pályafutása eddig a Wycombe Wanderesnél eltöltött egy évből, illetve a Portsmouth kispadján lehúzott három hónapból állt. A tervek szerint egyébként a Qabala új, modern stadionja 2011 augusztusában készül majd el, mintegy ötvenmillió fontból.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Adams nem az egyetlen híresség az azeri bajnokságban

Sztáredzők az arab világban

Csillagászati fizetéssel korábban is sok nevesebb trénert sikerült egzotikus országokba csábítani. Híres edzők egész sora fordult meg a Közel-Keleten: jelenleg is az Egyesült Arab Emírségekben dolgozik Bölöni László és David O'Leary, míg Walter Zenga és Eric Gerets Szaúd-Arábiában keresi kenyerét. A brazil válogatottal világbajnoki címet szerzett Luiz Felipe Scolari is hajlandó volt Üzbegisztánba költözni, a Bunyudkornál a világ legjobban fizetett edzője volt, küldetését, az ázsiai Bajnokok Ligája megnyerését azonban nem teljesítette.

Getty Images
Getty Images

O'Leary az al-Ahli kispadján bosszandkodik manapság

De manapság már nem csak az ilyen gazdag egyesületek képesek elcsábítani nyugat-európai szakembereket. Tavaly decemberben nem kis meglepetést okozott, hogy az izraeli Maccabi Ahi Nazareth, amely korántsem tartozik a tehetősebb klubok közé, megszerezte az angol John Gregoryt (akit állítólag egykor a magyar válogatott élére is hívtak). Az Aston Villa korábbi mestere, aki több, mint kétszáz alkalommal ült a kispadon a Premier League-ben, sem tudta megmenteni a gárdát a kieséstől, ennek ellenére maradt Izraelben, jelenleg az élvonalbeli Ashdod szakvezetője.

Bakeróval szárnyal a varsói Polonia

A közelmúltban Szlovákiában is dolgozott egy olyan edző, aki évekig topligás klubot irányított, igaz, a német Werner Lorant azóta igazi világcsavargó lett. A bajszos szakember 1992 és 2001 között volt az 1860 München edzője: a klubot a harmadik vonalban vette át, és egészen a Bundesliga bronzérméig vezette. Miután távozott a bajoroktól, megfordult Törökországban, Cipruson, Japánban, Kínában, Iránban - 2008 augusztusában pedig a szlovák DAC szerződtette.

Eleinte kifejezetten jók voltak az eredményei Dunaszerdahelyen, hiszen a téli szünetben a csapat az ötödik helyen állt, de tavasszal becsúszott néhány súlyos vereség, és a Slovan Bratislava elleni 0-6 után 2009 áprilisában menesztették.

Lengyelországban is van olyan külföldi szakember, akinek neve rendkívül jól cseng a futballszeretők körében. A Polonia Warszawának az egykori sokszoros spanyol válogatott csatár, José María Bakero a trénere, mégpedig 2009 novembere óta. A baszk szakember, aki játékosként a Real Sociedadban és a Barcelonában lett ismert, majd a Primera Divisiónban le is ülhetett a San Sebastián-iak kispadjára, az utolsó helyen vette át a Poloniát, de végül megmentette az együttest a kieséstől, jelenleg pedig négy forduló után veretlenül vezeti csapatával a bajnokságot.

www.global-soccer.eu