Az ex-miniszter szerint sikertelen volt a brit bankiprémium-adó

Vágólapra másolva!
A volt brit pénzügyminiszter elismerte, hogy nem volt hatásos a bankárbónuszokra kivetett adó. Alistair Darling szerint "nagyon ügyesen kibújnak" a bankárok az adó alól.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült változást elérni a prémiumokkal kapcsolatos bankszektorbeli magatartásban a magas bankári jutalmakra kirótt különadóval sem, mivel a "fantáziadús pénzemberek" megtalálták a módját az illeték kikerülésének - ismerte be Alistair Darling volt brit pénzügyminiszter.

Az előző, munkáspárti brit kormány tavaly hozott intézkedése alapján azoknak a bankoknak, amelyek továbbra is ragaszkodnak a nagy összegű bankári prémiumok kifizetéséhez, 50 százalékos egyszeri illetéket kell befizetniük minden, 25 ezer fontot (8,7 millió forintot) meghaladó egyéni alkalmazotti prémium után.

Darling, aki a volt kormány pénzügyminisztereként e különadót bevezette, egy londoni pénzügyi tanácskozáson - a csütörtöki Financial Times beszámolója szerint - kijelentette: az intézkedéssel "célba vett emberek nagyon ügyesen kibújnak az ilyen dolgok alól (...) és mindent ki fognak találni arra, hogy a jövőben is elkerüljék" a hasonló adókat.

A bankárok prémiumai körül tavaly ősszel tört ki botrány Nagy-Britanniában, mivel a válság idején, amikor több nagybankot adófizetői pénzen mentett ki az állam, a menedzserek hatalmas összegeket kaptak. A tavaly még hatalmon lévő munkáspárti kormány a prémiumok megadóztatásával kívánta visszafogni kifizetéseket.