Megugrottak a 12 hónapos diszkont kincstárjegy hozamok

Vágólapra másolva!
Az Államadósság Kezelő Központ a gyenge kereslet miatt csak 35 milliárd forintot értékesített az 50 milliárd forint értékben meghirdetett 12 hónapos diszkont kincstárjegyből. Az átlaghozam így is erősen emelkedett mind az előző aukcióhoz, mind a másodpiaci referencia hozamhoz képest, közölte az ÁKK csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az ÁKK a megszokott 50 milliárd forintos összegben hirdetett meg D110727 jelű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, az elsődleges forgalmazók azonban mindössze 63,4 milliárd forint értékben tettek ajánlatot, elmaradva az előző, augusztus 19-i aukció meglehetősen mérsékeltnek tartott 80,86 milliárdos jegyzésétől is.

Az aukción 5,82 százalékos átlaghozam alakult ki, 19 bázisponttal magasabb a D110727 kincstárjegy szerdai másodpiaci átlaghozamánál, és 38 bázisponttal magasabb az előző, két héttel ezelőtti aukción elért 5,44 százalékos átlaghozamnál.

A kisebb jegyzés mellett az ajánlatok megnövekedett hozama is szerepet játszhatott abban, hogy az ÁKK 35 milliárd forintra csökkentette az értékesítést, hiszen az aukción elfogadott hozamok a kisebb értékesítés ellenére jócskán nőttek.

A teljes kibocsátás is elmaradt a megszokott 65 milliárd forinttól, 45,5 milliárd forint lett - az elfogadott ajánlatokon felül kibocsátott mennyiség az államkincstár értékesítési hálózatának ellátására szolgál.

Az idei 12 hónapos DKJ aukciókon április közepéig folyamatosan csökkent az átlaghozam: az első januári aukció 5,90 százalékáról április 15-ére 4,91 százalékra, azután a görög adósságproblémák kiváltotta piaci bizonytalanságot tükrözve, hasonlóan a másodpiaci irányadó hozamokhoz, emelkedett. Az aukciós átlaghozamok a csúcsot 5,75 százalékkal a július 22-i aukción érték el, azóta - a előző aukcióig - csökkentek.