Együtt fejlesztik a vallási és a gyógyturizmust Nyírbátorban

Vágólapra másolva!
Hamarosan lezárul egy nyírbátori városfejlesztési projekt, amely a vallási és az egészségügyi turizmust kapcsolja össze. A Világgazdaság szerint a szabolcsi beruházás - amelyben templomok felújítása, sétányépítés és fürdőfejlesztés is szerepel - mutatja a vallási turizmus felfutását.
Vágólapra másolva!

A vallási turizmus fellendüléséről ír a Világgazdaság. A lap szerint célegyenesben van az 3,5 milliárd forintos összköltségvetésű Hit és Egészség projekt, amelynek célja összekapcsolni a vallási turizmust a gyógyturizmussal. A nyírbátori önkormányzat és három egyház által közösen tervezett fejlesztés elemeként jövő héten adják át a felújított máriapócsi bazilikát, szeptember végén a városközpontot átszelő sétányt, jövő tavaszra pedig befejezik két másik templom helyreállítását.

"Az építési munkálatok már két éve folynak, a projekt célja pedig az, hogy felpezsdítsük a térség meglévő vallási turizmusát - amely első sorban a máriapócsi kegyhely, illetve az ott tartott búcsúk köré épült -, és megtöltsük azt még több tartalommal, valamint összekössük a gyógy- és wellnessturizmussal" - mondta a lapnak Máté Antal projektmenedzser.

A Hit és Egészség kiemelt turisztikai projekt, amelynek költségvetéséből 2,4 milliárd forint uniós forrás, a többi egyházi és önkormányzati forrásból származik. A beruházássorozat legnagyobb kiadását az 1,7 milliárd forintból megépült nyírbátori Sárkány gyógy- és wellnessfürdő jelenti.

A Világgazdaság szerint már most is érzékelhető a térség turizmusának fejlődése, mivel egyre több a vendég, igaz, ebben része van a projekten kívüli fejlesztéseknek is. Többek közt új étterem nyílt, megújultak cukrászdák, kibővített szálloda, új apartmanok fogadják a vendégeket.

Máté Antal szerint a Hit és Egészség projekt lezáródása után sem állnak le a fejlesztésekkel, hasonló nagyságrendű beruházásokra azonban már aligha nyílik lehetőség. Tervezik a fürdő kapacitásbővítését, a felújított Báthory-kastély történelmi elemeinek újjáépítését, illetve templomok további felújítását. "Mindenképp maradunk a megkezdett vallási és egészségturisztikai vonalon" - mondta Máté Antal.