Montenegrói lap támadta az OTP-t, majd helyreigazítottak

Vágólapra másolva!
Üzleti eredményének eltitkolásával vádolta egy montenegrói ellenzéki napilap az OTP bank montenegrói leánybankját; a magyar bank helyreigazítást kért, amely csütörtökön jelent meg a Dan című újságban.
Vágólapra másolva!

A Dan nevű, montenegrói ellenzéki lap azt írta a múlt hét elején a montenegrói központi bank nyilvános adataira hivatkozva, hogy a Montenegróban működő 11 bankból július végén négy veszteséges volt, és az összesített mínuszuk elérte a 47,6 millió eurót. Az érintett négy bankból kettő nyilvánosságra hozta a 2010 első fél évi üzleti eredményét, és ebből kiderült, hogy összesített veszteségük csaknem 10,6 millió euró.

Ebből a Dan okfejtése szerint levezethető, hogy az a két bank, amely a lap szerint nem közölt eredményt, de tudható, hogy veszteséges, összesen 37 millió euró mínuszt termelt. A két megvádolt pénzintézet egyike az OTP 100 százalékos tulajdonában lévő kereskedelmi bank - Montenegró piacvezető pénzintézete -, a Crnogorska komercijalna banka (CKB) volt.

Az átláthatóság az egyik alapelv, amelyre működésünket alapítjuk, közölte helyreigazításában az OTP és a CKB. "Egyszerűen nem igaz az az állítás, miszerint ezek a bankok eltitkoltak volna bármilyen adatot, amelyet az érvényes előírások szerint közzé kell tenni. Az OTP bank augusztus 12-én a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány szerint közölte a konszolidált adatokat 2010. első félévről a saját internetes oldalán és a Budapesti Értéktőzsde honlapján, és ezek tartalmazzák a CKB eredményeit is.

A montenegrói előírásokkal összhangban a CKB az előírt határidőre közölte üzleti eredményeit a montenegrói központi bankkal" - áll a CKB és az OTP reagálásában. A két bank hozzátette, mindketten nyitottak a kommunikációra, vagyis "az Önök újságírója a megfelelő helyen feltehette volna az őt érdeklő kérdéseket, és így objektív képet adhatott volna a helyzetről, és nem lett volna szükség arra, hogy megtévesztő sejtetésekkel éljen, mint amilyen a cikk címében is szerepelt".

A Dan írása "37,6 milliós veszteséget titkolnak" címmel jelent meg. A CKB az OTP csoport gyorsjelentése szerint az idei első fél évben 13,1 milliárd forint (46 millió euró) veszteséget termelt.