Rekord mértékű részvénykibocsátást tervez a brazil olajtársaság

Vágólapra másolva!
A brazil Petrobras olajtársaság részvényeket tervez kibocsátani 64,5 milliárd dollár értékben part menti olajmező-feltárási terveinek finanszírozására, amivel a valaha volt legnagyobb részvénykibocsátást hajthatja végre.
Vágólapra másolva!

A Petrobras 2,17 milliárd új törzsrészvényt és 1,59 milliárd elsőbbségi részvényt kíván kibocsátani 111 milliárd reál értékben (64,5 milliárd dollár). A kibocsátás több mint 40 százalékos tőkeemelésnek felel meg. A Petrobras piaci tőkeértéke 150 milliárd dollárra tehető.

A kibocsátás a történelem legnagyobb részvénykibocsátása lehet, maga mögé utasítva az Agricultural Bank of China idei 22,1 milliárd dolláros, illetve a japán NTT távközlési konszern 1987-es 36,8 milliárd dolláros kibocsátását.

A részvénykibocsátásból akár 74,7 milliárd dollár bevételre is szert tehet a Petrobras, amennyiben magas túljegyzés esetén az ellenjegyző bankok élnek "greenshoe" opciójukkal.

A jegyzési könyveket szeptember 3-án nyitják meg, a jegyzési árfolyamot pedig szeptember 23-án teszik közzé. A Petrobras a befolyt összeget olajmező feltárási terveit kívánja finanszírozni.

A Petrobras 2014-ig 224 milliárd dollárt tervez mélytengeri kutatásokra, fúrásokra és olajmező-feltárásokra fordítani Brazília parjainál. A tenger alatti olajmezők feltárásával a Petrobras jelenlegi 14 milliárd hordós kitermelhető olajtartaléka megháromszorozódhat. A brazil állam 32 százalékos részesedéssel rendelkezik az olajtársaságban.