Tizedével zuhant a román üzletek forgalma júliusban

Vágólapra másolva!
Romániában 10,5 százalékkal esett júliusban a kiskereskedelmi forgalom júniushoz képest, amikor még 3,1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva - közölte a román statisztikai hivatal (INS) pénteken.
Vágólapra másolva!

Júliusban a nem élelmiszertermékek eladása 12,9 százalékkal, az élelmiszereké 5,8 százalékkal, az üzemanyagé 3,4 százalékkal csökkent júniushoz képest. Éves összevetésben a júliusi kiskereskedelmi eladások 8,6 százalékkal hanyatlottak, elsősorban a nem élelmiszertermékek eladásának 9,4 százalékos esése miatt. Az idei első hét hónapban a román kiskereskedelmi eladások 5,6 százalékkal maradtak el a tavalyi év azonos időszakához képest.

Romániában júliustól 19 százalékról 24 százalékra emelték az áfát. A költségvetési bevételt növelő intézkedés célja az volt, hogy ne emelkedjen 6,8 százalék fölé az idei GDP-arányos államháztartási hiány. Ez egyik feltétele volt annak, hogy Románia megkapja a tavaly kötött, 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitel további részleteit. Augusztus közepén Adrian Vasilescu, a román központi bank elnökének a tanácsadója azt mondta, hogy a megemelt forgalmi adó a vártnál kevesebb bevételt hozott az államnak júliusban, mivel a magasabb árak miatt csökkent a fogyasztás.