Vágólapra másolva!
Sanghajban két döntetlen született a Grand Slam-döntő előversenyének második fordulójában. Az örmény Levon Aronjan és a spanyol Alekszej Shirov összecsapása remek csatát hozott. Shirov tisztet áldozott, Aronjan jól védekezett, igazságos döntetlen született. A kínai Wang Hao és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik partija a korai vezércsere után nem okozott izgalmakat.

A Grand Slam-döntő még kiadó két helyéért csatáznak Sanghajban. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand és a norvég világranglista-vezető Magnus Carlsen már az október 9. és 15. között megrendezésre kerülő bilbaói döntő résztvevője.

A második játéknapon remek csatát vívott az örmény Levon Aronjan és a spanyol Alekszej Shirov. Eddig 14 partiban mérték össze erejüket, Aronjan négyszer győzött tíz döntetlen mellett. A 2007-es világbajnok-jelölti párharcban is az örmény nagymester nyert. Tőlük megszoktuk a nyílsisakos küzdelmet, s ezúttal sem csalódtunk. Shirov tisztáldozatot hozott, két gyalogot és ellenfele meggyengült királyállását kapta ellenértékként. Aronjan jobban játszhatott volna 25.Hd5-tel, Shirov is kihagyott figyelmet érdemlő folytatást. A végeredmény igazságos döntetlen lett.

A kínai Wang Hao és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik partija békés mederben zajlott. Kramnyik 10...Vd7-tel új tervet játszott meg, a kiegyenlített erők küzdelme pontosztozkodással zárult. A Grand Slam-döntő szabályai szerint a győzelemért 3, a remiért 1 pont jár.

A 2. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2783) - Alekszej Shirov (spanyol, 2749) döntetlen (Félszláv védelem, 54)
Wang Hao (kínai, 2724) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2780) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 47)

A verseny állása:
1. Levon Aronjan 4 pont
2-3. Alekszej Shirov és Vlagyimir Kramnyik 2
4. Wang Hao 1

A 3. forduló párosítása:
Kramnyik - Aronjan
Shirov - Hao