Több mint 100 ezer cég csődölhet be Németországban

Vágólapra másolva!
Németországban több mint 100 ezer vállalkozást veszélyeztet a fizetésképtelenség egy kedden bemutatott vizsgálat eredménye szerint.
Vágólapra másolva!

A Creditreform céginformációs szolgáltató felmérése szerint a páratlanul lendületes gazdasági növekedés ellenére alig mérséklődik a csőd szélén egyensúlyozó vállalatok száma, összesen 113 ezer cég tartozik a gyenge fizetőképességű társaságok kategóriájába, a tavalyi 115 ezer után. A Németországban működő 3,3 millió gazdasági társaságnak ez a 3,46 százaléka, míg 2009-ben 3,54 százalék számított gyenge fizetőképességűnek. A válság előtti utolsó évben, 2007-ben 90 500 cég, az összes vállalkozás kevesebb mint 3 százaléka volt a fizetőképesség határán a Creditreform kimutatása szerint.

Gazdasági ágazatok szerinti bontásban az idén a vendéglátóiparban a legmagasabb, 9 százalék a kockázatos cégek aránya, a legalacsonyabb, 2 százalékos arányt pedig a vegyiparban regisztrálta a fizetőképességet vizsgáló szolgáltató. Az idén várhatóan 34 és 36 ezer között lehet a tönkrement vállalkozások száma Németországban, a tavalyi 33 ezer után, és 2011 még nehezebb lehet, mint az idei év, mert elmúlnak az állami gazdaságélénkítő programok és a recesszió utáni készletfeltöltés egyszeri hatásai.