Öt párt szerezhet helyet a fővárosi közgyűlésben

Vágólapra másolva!
Négy párt listája szerepel majd azokon a szavazólapokon, melyeken a budapestiek a Fővárosi Közgyűlés összetételére szavazhatnak október 3-án, az önkormányzati választáson.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) kedd esti ülésén nyilvántartásba vette az MSZP, az LMP és a Jobbik fővárosi listáját is, így a már korábban bejelentett Fidesz-KDNP listával együtt négy jelölőszervezet indulhat a Fővárosi Közgyűlés 33 képviselői helyéért. A listák nyilvántartásba vételével már eldőlt, hogy az új összetételű közgyűlésbe legfeljebb öt parlamenti párt kerülhet be.

Az FVB sorsolással döntött arról is, hogy a pártok milyen sorrendben szerepeljenek majd a szavazólapon. Eszerint az első az LMP, a második a Fidesz-KDNP, a harmadik a Jobbik és a negyedik az MSZP lesz. A pártok nevei alatt az első öt-öt jelölt is szerepel majd a szavazólapon.

Vasárnap ugyancsak eldőlt, hogy a budapestiek a főpolgármester-választásnál is csak az öt parlamenti párt négy jelöltjére szavazhatnak. Itt azonban a jelöltek sorrendjének meghatározásánál nem volt szükség sorsolásra; a jogszabály szerint ugyanis abc-sorrendben kell egymást követniük a főpolgármester-jelölteknek a szavazólapon.