Rekordszinten az ír csődbiztosítás

Vágólapra másolva!
Történelmi csúcsot döntött a szerdai kereskedésben az ír állampapírok nem-teljesítésére köthető biztosítások díja (Credit Default Swap - CDS) azok után, hogy a kormány bejelentett bankvédő intézkedései további államadósság-növekedéshez vezethetnek.
Vágólapra másolva!

A délutáni kereskedésben az öt éves lejáratú ír állampapírra köthető biztosítás ára 4 százalékos szinten, 20 bázisponttal volt magasabb, mint korábban - a Markit piacelemző cég szerint. Ez azt jelenti, hogy most már 400 ezer euróba kerül 10 millió euró ötéves lejáratú ír kötvény biztosítási díja, 20 ezer euróval többe, mint a keddi kereskedésben.

Az árnövekedés azután következett be, hogy kedden az ír kormány bejelentette, az év végéig meghosszabbítja a bankokat védő garanciacsomagot. Az Európai Bizottság már korábban jelezte, hogy engedélyezi a nehéz helyzetben lévő ír gazdaság megmentését célzó kormányzati törekvéseket. Annak ellenére, hogy az intézkedés további kötelezettségeket ró az ír államháztartásra, a BNP Paribas elemzője, Rajeev Shah optimizmusának adott hangot: "jó látni, hogy a kormányzatok kiállnak saját bankszektoruk mellett". Az Európai Központi Banknak (ECB) is támogatnia kellene az ír gazdaságot azzal, hogy több államkötvényt vásárol a közeli jövőben - tette hozzá.