Két gigahertz fölé gyorsulnak az okostelefonok

Vágólapra másolva!
A többek közt táblagépekben, okostelefonokban és navigációs eszközökben alkalmazott Arm processzorok gyártójának új lapkái ötször nagyobb teljesítményt ígérnek a jelenlegi modelleknél, akár 2,5 gigahertzes sebességet is elérnek majd.
Vágólapra másolva!

Az Arm cég csütörtökön mutatta be Cortex A15 elnevezésű új processzorát, amelyet táblagépekben, okostelefonokban, szórakoztatóelektronikai eszközökben, és más hordozható kütyükben való alkalmazásra szánnak. Az új lapka a gyártó állítása szerint ötször olyan nagy teljesítményre lesz képes, mint a mobil eszközökben használatos jelenlegi chipek. Míg napjainkban a csúcskategóriás mobilkészülékek is legfeljebb 1 gigahertzen működő lapkát tartalmaznak, a Cortex A15 későbbi verziói akár 2,5 gigahertzen is működhetnek majd.

Ezzel a teljesítménnyel a chipet tartalmazó eszközök a korábbinál látványosabb háromdimenziós grafikákat tud megjeleníteni, lehetővé teszi az augmentált valóságot használó alkalmazások fejlesztését, és akár full-HD-minőségű videolejátszást és felvételt is. A gyártó emellett azt ígéri, hogy a megnövekedett teljesítmény nem jár majd az akkumulátoros üzemidő jelentős csökkenésével.

Az Arm korábbi lapkáit, például az A8-ast jelenleg is számos felsőkategóriás okostelefonban alkalmazzák, ez képezi az új iPhone 4 készülékben alkalmazott Apple A4 processzor technológiai alapját is. A Computerworld értesülései szerint az első olyan eszközökre, amelyek az új Cortex A15-öt tartalmazzák, leghamarabb 2012 vége tájékán kerülhetnek a boltokba.