Autó méretű kavicsok gurulnak egy folyóban - kép

Vágólapra másolva!
Több méteres hatalmas kőtömböket is mozgat az Athabasca-folyó a nagyobb áradások alkalmával. Az összecementált szemcsékből álló homokkőgolyók látványos alakzatokat formálnak a mederben.
Vágólapra másolva!

Az Athabasca-folyó medrében görgetett hatalmas kőgolyók láthatók az alábbi felvételen. A folyómedrekben görgetett hordalék jellemzően lekerekedik, e 2-3 méteres homokkő görgetegek formáját azonban nem ez alakította ki. Anyaguk lerakódása után a szemcséik között kiváló ásványok cementálták őket hatalmas "cipókká" (szaknyelven konkréciókká), majd a folyóvízi erózió miatt kimosódtak keletkezési helyükről.

Forrás: Darcy R Zelman
Két-három méteres homokkő konkréciók az Athabasa-folyó medrében. Középen méretarányként egy ember. A kép nagyméretű változatának letöltése (Darcy R Zelman)

A hatalmas kőtömbök a folyóban csak a nagyobb áradások során mozognak, és felhalmozódásukkal természetes duzzasztógátakat alkotnak. Bár a folyó sodrása igen gyors, a nagy tömböket nem közvetlenül mozgatja, azok elsősorban az alattuk lévő anyag kimosódása révén haladnak folyásirányban.

Ajánlat: Ilyen hatalmas fát ritkán vet partra a víz - kép