Ősrégi átverés a mobilosokat figyelmeztető BM-es körlevél

Vágólapra másolva!
Egy tíz évvel ezelőtt útnak indult francia kamu-körlevél tükörfordítása terjed a magyar neten, ami a Belügyminisztérium nevében figyelmezteti a mobilosokat többfajta veszélyre, például arra, nehogy visszahívjanak egy telefonszámot.
Vágólapra másolva!

A szerkesztőségünkbe egy e-mail mellékleteként, .doc formátumú szövegfájlban jutott el a körlevél, amelyiknek a fejlécében az szerepel: "Belügyminisztériumi közlemény", és arra figyelmezteti a mobilosokat, nehogy visszahívják a 06 07 74 52 41-es telefonszámot, amennyiben egy sms-ben erre kérik őket. (A számot pontosan ebben a formátumban írják a szövegben.)

"Kérjük, semmi esetre se hívja fel a megadott számot, ellenkező esetben ugyanis telefonszámlája rendkívüli mértékben meg fog emelkedni!" - figyelmeztet a levél. Ezek után az üzenet írója arra kéri az olvasót, segítsen továbbadni az üzenetet: "A Szervezett Bűnözés Ellenes Központi Hivatal által kiadott jelen közleményt kérjük a lehető legszélesebb körben terjeszteni!"

A hivatalos szervek természetesen soha nem ilyen formában juttatják el üzeneteiket a lakossághoz, nem is beszélve arról, hogy Magyarországon nem létezik "Szervezett Bűnözés Ellenes Központi Hivatal". Az Országos Rendőrfőkapitányságnak van ugyan Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága, és az Orbán-kormány hatalomra lépése óta ismét van Belügyminisztérium, ezért egy kicsit megtévesztő lehet az üzenetnek ez a része, de a 06 07-tel kezdődő, hatjegyű telefonszám már értelmezhetetlen idehaza. A folytatás azonban még zavarosabb.

Az üzenet ugyanis látszólag összefüggéstelenül figyelmeztet két másik állítólagos mobilos sebezhetőségre. Az első a következő (a kiemelés az eredetiből):

Az utóbbi időkben szélhámosok kifejlesztettek egy rendszert, mellyel képessé váltak a mobiltelefonok csalással történő használatára. Először a felhasználót felhívják a mobilján és úgy mutatkoznak be, mintha a szolgáltatójától, az Orange-tól, az SFR-től vagy a Bouygues-tól hívnák. Majd mobiltelefonja megfelelő működésének ellenőrzésére hivatkozva arra kérik, hogy tárcsázza a 09# -es kódot.

KÉRJÜK, SEMMIKÉPP NE TÁRCSÁZZA A MEGADOTT SZÁMOT, A VONALAT AZONNAL SZAKÍTSA MEG!

Az üzenet szerint a kód tárcsázását követően a csalók le tudják másolni a felhasználó SIM-kártyáját.

Az üzenetnek ezzel a részével kapcsolatban már az is árulkodó, hogy három francia mobilszolgáltató szerepel a szövegben (Orange, SFR, Bouygues), amelyektől természetesen semmilyen körülmények között nem hívhatnak fel magyar mobilost. A 09#, vagy más források szerint a #90 karakterek beütésével kapcsolatban pedig több változatban is terjesztettek különféle hoaxokat (vagyis borzongató tévhiteken, kitalációkon alapuló átverős üzeneteket) az elmúlt években az interneten.

A levél végén szereplő másik figyelmeztetés a következő:

FIGYELEM!

SÜRGŐSEN adja tovább!

Amennyiben kijelzőjén beérkező híváskor az "A C E" betűk jelennek meg, kérjük, ne vegye fel, a hívást utasítsa el! Ez egy olyan vírus, amely tönkreteszi a SIM kártyát és megrongálja a mobiltelefont. Ezt az információt a Motorola, a Sagem és a Nokia is megerősítették.


KÉRJÜK, A FENTIEKET MÁSOKNAK IS ADJA TOVÁBB!

A nyomaték kedvéért ez a rész már vastag betűvel szedve, középre rendezve szerepel a levélben. A levél összességében azon bukik meg leginkább, hogy, mint említettük, továbbküldésre buzdítja a feladót, és semmilyen hivatalos forrás, vagy kontaktszemély nem szerepel benne.

Az első figyelmeztetésben szereplő 06 07 74 52 41-es telefonszámra rákeresve azonban még egy ennél is megdöbbentőbb információra bukkantunk. A számmal kapcsolatos figyelmeztetést a francia HoaxBuster.com szerint már 2000 márciusa óta terjesztik, vagyis több mint tíz éve járja az internetet. A levél valószínűleg francia nyelvterületről került került Magyarországra is, tükörfordításban.