Az öreg ragadozó belopta magát a szívünkbe

Vágólapra másolva!
Amikor arra kértük olvasóinkat, hogy írjanak folytatást a Ragadozók-hoz, nem gondoltuk, hogy ilyen sok ember kreativitását megmozgatja a feladat: összesen ötvenöt pályamunkát kaptunk. Ezúton köszönjük szépen mindenkinek, aki időt és energiát áldozott rá, hogy megírja Royce és Isabelle további kalandjait. Következzenek a nyertesek és írásaik!
Vágólapra másolva!

A zsűri három tagja (Szabó András, Varga Ferenc és jómagam) teljesen eltérő szempontok szerint választotta ki a kedvenceit, a döntés mégsem volt nehéz, mert egyetlen olyan írás akadt csak, amit mindhárman kedvenceink közé választottunk, és további négy, amit ketten-ketten találtunk kiemelkedően jónak.

Forrás: [origo]

Következzen először ez a négy írás - alkotóik egy-egy Antal Nimród és Alice Braga által dedikált Ragadozók-plakátot nyertek.


Fehér Virág
írásában értékeltük a teljességre törekvést, a csavarosságot és azt, hogy a ragadozók hétköznapi élete is megjelenik benne:

Royce és Isabelle az ismeretlen vadász-bolygón több vadászidényt túléltek, már évek óta a bolygó 'foglyai'. Kiderül, hogy az első idény alatt megismert férfi, Noland a Predátorok szemében nem üldözött vad volt, hanem egy nagyszabású kísérlet része, ami végül - Noland halála miatt - meghiúsult. Most két még jobb kísérleti alany tűnik fel, Royce és Isabelle személyében. A Predátorok célja most már nem a vadászat, hanem az élve elfogás, ugyanis kiderül, hogy a vadászat igazából kutatás volt egy Predátorhoz hasonló szívós emberi egyed után. A kísérlet most jobban sikerült, mint várták, mert két szívós alany (ráadásul egy férfi és egy nő) is elfogásra vár, akik már évek óta jól bírják a vadász-bolygón.

A Predátoroknak sikerül elfogniuk és elszállítaniuk őket a Predátorok egyik bolygójára, céljuk nem más, mint a kísérletezés. A Predátor bolygón megismerjük a Predátorok 'hétköznapi' életét, akár kis Predátor kölköket is láthatunk. Royce-ra és Isabelle-re visszatérve, a kísérlet sikeres, Royce-ból egy Predátor-Ember féllényt 'gyártanak', Royce elveszti emberi tudatát. Isabelle-nek sikerül megszöknie, a Predátorok üldözik, köztük Royce is. Végezetül Royce és Isabelle között folyik le a végső nagy harc, Royce meghal Isabelle-nek meg sikerül egy Predátor hajóval megszöknie, hibernálja magát, nem tudva hol fog kikötni, csak reménykedni tud, hogy a Földön.

* * *

Török István részben magyarázatot ad a Ragadozók történéseire és alaposan kidolgozza a folytatást:

Isabelle és Royce az előző kalandjuk megpróbáltatásai után beveszik magukat a dzsungelbe és találnak maguknak egy jól erődíthető búvóhelyet, melynek környékén különböző fondorlatokkal /csapdákkal/ megölik a bőrükre pályázó ragadozókat, és hogy letegyék névjegyüket ebben az idegen világban, a búvóhelyük melletti domboldalon berendezett jól látható trófeagyűjteményükbe teszik a szerencsétlenül járt yautják /a szó ragadozót jelent saját nyelvükön/ lecsupaszított koponyáit. Kettejük között igazi románc nem tud kialakulni ezen a zord helyen, lévén minden nap meg kell küzdeniük a túlélésért, de egymást jobban megismerve igazi véd és dac szövetség alakul ki köztük.

Royce ténykedése felkelti a ragadozók figyelmét, és igazi hírnévre tesz szert melynek hatására egyre több yautja érez kedvet magában, hogy Royce-t /vagy ahogy maguk közt nevezik Kwei Pyode Amedha-t, mely szó alattomos puhahúsút jelent nyelvükön/ lándzsa, szigonyvető, vállágyú, csuklópenge /stb./ végre kapja.

A nagyhírű zsákmányállat feltűnése kapóra jön Yin'tekai Nihkou'tenak, /jelentés: becsületes agyar/ a ragadozók népének egyik törzsfőnökének, akinek nem igazán tetszik az irány, amelyre népük tart. Nem tetszik neki, hogy a bolygón, ahol Roycék is tartózkodnak, az embereket tanulmányozva harcosokat képeznek ki abba a seregbe, amelynek célja az emberek, a Föld leigázása, mert szerinte népük lételeme nem más fajok leigázása, hanem tanulmányozása a vadászat által. Ennek a tervnek a megállítására fogadást köt Kujhade Lar'ja-val /jelentés: pusztító sötétség/ a törzsszövetség jelenlegi vezetőjével, miszerint ha törzsének 4 legjobb vadásza sikeresebben le tudja vadászni Royce-t mint az ő elit harcosai próbálták eddig, akkor felhagy a Föld leigázásának tervével.. Kujhade Lar'ja belemegy a fogadásba és megkezdődik az utolsó vadászat Roycera. A Yin'tekai Nihkou'te első vadásza könnyedén belesétál Royce-ék csapdájába, két másik vadász Isabelle-t csalinak használva próbálja Royce-t tőrbe csalni, de Royce túljár az eszükön és megöli őket, de sajnos tettének ára Isabelle halála.

Ezt követően sor kerül a végső elkeseredett összecsapásra Royce és az utolsó vadász között, amely Royce győzelmével zárul. Yin'tekai Nihkou'te bár elvesztette a fogadást sikerült meggyőznie riválisát, hogy elálljon tervétől, akinek imponált Royce hősiessége és rájött, hogy a földiekkkel vívott háború igencsak kétesélyes lenne. Ezt követően Royce-t visszavitték a Földre, ahol búcsúzóul tisztelete jeléül Yin'tekai Nihkou'te megajándékozta egy ősi visszacsapó reflexíjjal, ezt követően magára hagyták Royce-t az ajándékával, háborgó lelkiismeretével és jó sok magyarázkodnivalóval a rátaláló hatóságoknak.

* * *

Harmati Dániel nem rugaszkodik el túlságosan a Ragadozók hangulatától, az univerzumon belül hihetően folytatja a sztorit, és csavarosan fejezi be:

Körülbelül egy év telt el a Ragadozók-ban történtek óta. A két túlélő, Royce és Isabelle Noland rejtekhelyén húzta meg magát ez idő alatt és ugyanazt a bujkáló életmódot folytatták, mint egykor a férfi.

Egyik nap hirtelen egy maroknyi, Földről jött harci- és mentőűrhajó érkezik a bolygóra, amelyek Royce-ék (valamint az esetleges többi túlélő) kimentéséért jött.

Miután sikeresen, komplikációk nélkül elhagyják a planétát, útban a Föld felé elmagyarázzák nekik, hogy már évek óta kutatnak a folyamatosan eltűnő emberek után, és kemény munka árán sikerült a vadászterületként használt bolygóra, így az ő nyomukra is bukkanniuk.

Rövid időn belül viszont észreveszik, hogy egy idegen hajó halad szorosan a nyomukban - valószínűleg az utasai még mindig nem mondtak le a két menekültről, vagy csak a mentőexpedíció tagjaiban látnak újabb trófeákat. A hajó egyre közeledik és egyenként szedi le az embereket kísérő egységeket. Royce ismét főként a menekülésre koncentrálna, de bosszankodva hallja, hogy az akció vezetője szerint már elkerülhetetlen az összecsapás a két faj között.

Hamarosan kiderül, hogy a csapat tervei között szerepel egy ragadozó élve való elfogása is, vagy legalábbis a technikájának megszerzése és hajlandók lépéseket is tenni az ügyben. Royce rájön, hogy az akciónak talán nem is az ő megmentésük volt az elsődleges célja...

* * *

Aradszky Attila Predators 2 - The Expendables című története viccesen kombinálja a Ragadozók-at az Expendables-zel és más akciófilmekkel:

Royce és Isabelle az ejtőernyőn ereszkedő új prédákat látva rájönnek, hogy kezdődik az új idény és el kéne húzni. Amint Royce megfordul, egy tucat predator céloz rá a lézeres célzójukkal (mint a Predators trailerben láthattuk, de a filmbe nem került bele). Hősünk már teljesen összeszarta magát, már le is pergett előtte az egész élete, és épp azon gondolkozik, milyen fasza dumát mondjon Istennek a mennyországban. De az utolsó pillanatban megmenekül, ugyanis az izomkolosszus Arnold Schwarzenegger a géppuskájával tüzet nyit a predikre, miközben lefelé ejtőernyőzik. Miközben Arnold és Royce spanolnak egymással, és megbeszélik Royce mit is keres egy akciófilmben, elvégre Schwarzi sem éhezik zsidóként a második világháborús Varsóban, újabb emberek csapódnak hozzájuk az égből Bruce Willis, Sylvester Stallone és Chuck Norris személyében. Végül arra jutnak, kinyírnak mindenkit, hisz ehhez értenek a legjobban. Royce ebből nem kér, ő csak elhúzna egy másik űrhajóval, de a többiek nem akarják, hogy esetleg a predik meneküljenek el azzal, ezért felrobbantják a hajót. Fordul a kocka, Schwarziék üldözik a predatorokat, hatalmas gyilkolászás folyik, mindenki úgy öli az idegeneket, ahogy ahhoz a legjobban ért, Chuck Norris pl. pörgőrúgásokkal. Amikor elérnek a boss-predatorhoz, az - látván hogy nincs esélye egy ilyen csapat ellen - csak annyit tud mondani a társ prediknek, mint Royce az idény kezdete előtt az ejtőernyőket látva: ,,Na, kurva gyorsan húzzunk el innen." Schwarzi erre csak lazán odaböki, hogy Adiós, Hasta la vista, baby.

Ui.: A sztorinak direkt nincs lezárása. Ha Robert Rodriguez esetleg mégis az én ötletemből csinálná meg a folytatást, szeretném, ha még tovább lehetne majd folytatni. Így egy rakás lehetőség maradt a 3. részre.

* * *

Elérkeztünk fődíjasunkhoz, aki egy Antal Nimród, Robert Rodriguez, Alice Braga és Laurence Fishburne által aláírt Ragadozók teaser-plakátot kap. Bár az írás egy kicsit sem stimmel a ragadozó-univerzumba, inkább westernes elemeket vonultat fel, az új főszereplőn, az öreg ragadozó figuráján annyira jól szórakoztunk, hogy egyértelmű volt a győzelme.

Joó László írása:

Royce és Isabelle menekülnek a bolygón, és hosszú idő után összetalálkoznak egy száműzött Predátorral. Ez a Predátor nem vált megjelölt harcossá, hiszen elbukott a vadász-próbán. Ennek már hosszú-hosszú ideje, azóta itt bujkálva él, iszonyatosan megöregedett. Öregsége - és ezáltal vad ösztöneit vesztve - sikerül rávenni, hogy egy Predátor hajót megszerezve elmenjenek hárman a bolygóról. Először minden rendben van, de az öreg Predátor meghal, a hajója pedig biztonsági rendszere miatt automatikusan elindul a legközelebbi Predátorok által lakott bolygó felé. Royce és Isabelle nem tud mit tenni, szembenéz legnagyobb félelmével, hiszen most egy egész bolygónyi Predátor néz velük farkasszemet. A hajó leszállása után megindul a halálos hajsza Predátorok és a két emberi lény között. A hajsza közben megismerjük a Predátorok életét, szokásait, és megismerjük az öreg Predátor rokonságát is, akikkel Royce és Isabelle természetesen összefut. Végezetül kiderül, hogy a két emberi lény (ha nem is szándékosan), de hazahozta a holttestet, ez sokat jelent az öreg Predátor családjának, ez kiderül, mivel megismertük a Predátor kultúra alapjait is. Végezetül a két ember, Royce és Isabelle meg tud szökni a bolygóról (egy kis segítséggel) és az ismeretlenbe tartó űrhajóban hibernálva várják, hogy talán a Földön ébredve új életet kezdhetnek.

Gratulálunk nyerteseinknek! A nyeremények átvételének módjáról emailben értesítjük őket.