Vágólapra másolva!
Nem csak a netbookokat öli meg az Apple iPad-je, a smartbook kategória is áldozatul esett a táblagépeknek. Az iPad megjelenése óta sorra hagynak fel smartbookos terveikkel a számítógépgyártók.
Vágólapra másolva!

Mindent tudnak a táblagépek, amit a smartbookoktól vártak az emberek: hosszú üzemidő, állandó internet-kapcsolat és villámgyors bootolás. A Qualcomm chipgyártó londoni konferencáján a cég vezérigazgatója számolt be arról, hogy a táblagépek betöltötték a smartbookok helyét.

A tavaly nyári IFA szakkiállításon, és a 2010 elején tartott Las Vegas-i CES-en még minden a netbookoknál is kisebb teljesítményű számítógépekkel volt tele. Az ARM processzorokat, okostelefonokról számazó operációs rendszereket a netbookok felépítését összeházasító készülékektől azt várta mindeni, hogy egész nap használhatóak lesznek, ritkán merülnek le, és kis súlyuk miatt kényelmesen hordozhatóak lesznek.

Forrás: Lenovo
Lenovo Skylight: januárban még úgy volt, hogy ez a jövő

A kiállítások ígéretei azonban nem válnak valóra, mindenki táblagépek tervezésébe fogott az Apple sikerét látva. A Lenovo Skylight nevű smartbook tervét egy Androidot futtató tabletre, a LePad-re cserélte le. Kevés szó esik a CES-en ígért hibrid - tablet és netbook részt egyaránt tartalmazó U1-s készülékről - is.

Egyedül a Toshiba tartott ki smartbookos tervei mellett. Az idei IFA kiállításra is elvitte AC100 típusjelű készülékét. Igaz, a standon meg lehetett tekinteni a cég tabletjét, a Folio 100-at is.