Bíróságon támadta meg a Fideszt a KDNP Sümegen

Vágólapra másolva!
A KDNP sümegi szervezete nehezményezi, hogy a Fidesz lehagyta őket a jelöltek listájáról, ezért önálló listát állítottak, és azt szeretnék elérni, hogy a Fidesz vegye le a KDNP nevét a szórólapjairól. A választási bizottságok után a bírósági is érdemi vizsgálat nélkül utasította el beadványukat.
Vágólapra másolva!

Bírósághoz fordult a KDNP sümegi szervezete, annak megállapítását kérve, hogy a Fidesz Sümegen megtéveszti a választókat - közölte Nagy László, a KDNP sümegi szervezetének elnöke. A kereszténydemokraták azért támadják a Fideszt, mert állításuk szerint lehagyták őket a választási listáról. Nagy szerint a listát csak a városi tévéből ismerte meg, és "elképedt", amikor meglátta, hogy "levegőnek néztek bennünket".

A KDNP sümegi szervezete erre válaszul külön listát állított, Nagy László arra hivatkozott, hogy Harrach Péter, a KDNP alelnöke korábban úgy nyilatkozott: külön képviselő-jelölti listát lehet állítani, csak külön polgármester-jelöltet nem. Az viszont még mindig nem tetszik nekik, hogy a Fidesz jelöltjei a listán a nevük után odaírták a KDNP nevét is, és a kampányban felhasználják a KDNP logóját is.

A KNDP előbb a helyi, majd a megyei választási bizottsághoz fordult a név- és logóhasználat miatt, de mindkét testület elutasította a kérésüket arra hivatkozva, hogy a két pártelnök azt mondta, a két párt jelöltjei közösen használhatják a pártjaik nevét, logóját. A sümegi KDNP ezután a bírósághoz fordult, és a beadványukban annak kimondását kérték, hogy a Fidesz Sümegen megtéveszti a választókat, mert a KDNP nevét, logóját is szerepelteti a listáján, így gyűjtött ajánlószelvényeket is, holott van Sümegen külön KDNP-s lista. A bíróság pénteken érdemi vizsgálat nélkül elutasította a keresetet - nyilatkozta Bősze Ferenc, veszprémi ügyvéd, a sümegi KDNP-s szervezet jogi képviselője.

Elutasította a választási bizottság a térség fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő kérését is, aki azt szerette volna elérni, hogy Nagy Lászlót töröljék a KDNP sümegi listájáról.

Végh László, a Fidesz sümegi elnöke, a város alpolgármestere az MTI-nek elmondta: két éve tart már a viszály, feszültség a városi képviselő-testületben Nagy László miatt, ugyanis azóta "kilóg a sorból", s a tavaszi kampányból sem vették ki a részüket. A sümegi KDNP egy "öreguras csapat", s nem látták az értelmét az együttműködésnek az önkormányzati választáson - mondta Végh László, aki egyébként a KDNP-nek is tagja.