Vágólapra másolva!
Évmilliók alatt szép lassan leszakadnak a külső tartományai az NGC 4911 jelű galaxisnak, belső vidékei pedig összekeverednek. Mindez a közeli galaktikus szomszédok hatására történik, melyek végül egy spirális csillagvárossá alakítják az objektumot.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb galaxis-csoportosulás a közelünkben a Coma galaxishalmaz. Ennek belső részén található az NGC 4911 jelű spirális csillagváros, amely élénk kölcsönhatásban áll szomszédjaival.

Forrás: NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA), K. Cook (LLNL) et al.)
Az NGC 4911 és szomszédjainak gravitációs hatására leszakadozó külső rétegei. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA), K. Cook (LLNL) et al.)

Mivel a csillagvárost sok közeli galaxis veszi körbe, azok gravitációs tere nyomot hagy az NGC 4911 peremvidékén - a galaxis spirális szerkezete lassan torzul, mérete nő, csillagainak egy részét pedig elveszíti. A Hubble űrtávcső felvételén látható többi csillagváros nagyobb része már elliptikus objektum. Ez általánosan jellemző a Coma halmaz belső vidékén, mivel a sok kölcsönhatás révén a spirális galaxisok anyaga "összekeveredik", és egy homogénebb kinézetű elliptikus csillagvárossá alakul. Az NGC 4911 esetében azonban még jól látszik a fényes központi régiót övező spirális szerkezet, benne a sötétbarna és vöröses porfelhőkkel, valamint frissen keletkezett csillaghalmazokkal.